храна здраве

Защо е важно да се храним здравословно?

Хората често мислят за здравословното хранене като стриктна диета, към която трябва да се придържат. Това не е съвсем вярно. Здравословното хранене не цели единствено отслабване, а и по-добро физическо и психическо състояние. Правилното хранене е свързано с баланс на храните и гарантиране, че тялото ви получава необходимите хранителни вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Имайте предвид, че е хубаво да сте наясно какви храни трябва да приемате и как да бъдат приготвени.

Здравословното хранене е процес, който изисква много време и усилия, но резултатът си заслужава. Вижте кои са някои от основните ползи на балансираната диета.

Понижен риск от рак 
Нездравословната диета може да доведе до затлъстяване, което може да увеличи риска от развитие на рак при човека. Диетите, богати на плодове и зеленчуци, обаче могат да помогнат за предпазване от болестта.

Много фитохимикали, открити в плодовете, зеленчуците, ядките и бобовите растения, действат като антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, което може да причини рак. Някои от тези антиоксиданти включват бета-каротин, ликопен и витамини А, С и Е.

Здрави кости и зъби
Диета с достатъчно калций и магнезий е необходима за здрави кости и зъби. Поддържането на здрави кости е жизненоважно за предотвратяване на остеопороза и остеоартрит по-късно в живота. Уверете се, че си набавяте достатъчно нискомаслени млечни продукти, броколи, карфиол и всякакви зеленчуци, риба, тофу, бобови растения, ядки и пълнозърнести храни.

По-добра памет
Здравословната диета може да ви помогне да предотвратите деменция и когнитивен спад. Задължително включете в менюто си ядки, риба, боб, леща, нахут, червени плодове (ягоди, малини, боровинки и др.) и нискомаслени млечни продукти.

Добър нощен сън
Всички знаем колко зле се чувстваме, когато не сме си починали добре. Различни фактори могат да бъдат причина за непълноценен нощен сън.

Сънната апнея е един от тях. Тя се появява, когато дихателните пътища са многократно блокирани по време на сън. Това може да се причини от затлъстяване, прекомерена употреба на алкохол и нездравословно хранене. Ако искате да си осигурите спокоен и дълбон сън, то помислете за спазване на здравословна диета, както и намаляване на консумацията на алкохол и кофеин.

Здравето на следващото поколение
Децата имитират родителите си. Те се учат на навици, свързани със здравето от възрастните около тях. За това е толкова важно родителите да демонстрират здравословен начин на живот и правилно хранене.

Може да ви е интересно