Четири съвета за по-добър сън

Всички сме го преживявали: споделяте стая с любимата/любимия, време е да си лягате и един от двамата директно се приближава до термостата, преди да си легне – което предизвиква малко скарване. Аз самият обичам да спя на студено, но, оказва се, има научно основание да предпочитам спането на по-хладно. Нашата телесна температура естествено намалява през нощта, което е сигнал за телата ни да увеличат производството на мелатонин – хормон, който регулира цикъла на съня. „Имаме нужда от мелатонин, за да се почувстваме сънливи“, обяснява Уитни Робан, доктор на науките и член на консултативния съвет на Американската асоциация на съня. „По-студеното помещение ще помогне за охлаждането на тялото, така че телесната ни температура да намалее по-бързо и производството на мелатонин да се увеличи.“

Но за колко хладно става дума? Робан твърди, че златната среда е между 15 и 20 градуса. Това гарантира, че ще изпитате всички основни цикли на съня, включително решаващия дълбок сън. „Трябва да ни е хладно, за да навлезем в този етап на съня“, казва Робан. „Сънят в студена стая ще помогне не само за времето, необходимо за заспиване, но и за дълбок сън, така че да се събудим, чувствайки се отпочинали. Някога да сте се будили посред нощ, чувствайки, че ви е супер топло?“ Тя казва, че това е показател, че не поддържате помещението достатъчно хладно, за да влезете в зоната на дълбок сън. Разбира се, стайната температура е само една част от уравнението за по-добър сън. Просто попитайте екипа на  Equinox Hotels, които се консултира с психолога по съня Дженифър Мартин, докато разработват условията си в Ню Йорк. „Тъмното, тихото и прохладното имат най-ползотворен ефект върху съня“, казва Мат Делани, национален мениджър за иновации в Equinox.

Делани казва, че компанията е направила множество изследвания на гостите си –  от затъмнени щори и звукоизолация до застилането на леглата в скандинавски стил, използвайки две отделни завивки, за да поддържат регулирането на температурата.

Основната част от това е просто да се поддържат стаите хладни. „Температурата във всяка стая за гости в хотела автоматично се настройва на 19 градуса при настаняване с един бутон с функцията Dark Quiet Cool на нощния таблет“, казва той.

Ето четири точки на Робан за по-добър сън:

1. Хубав матрак:

 От матрака до чаршафите ви, има продукти, които са направени специално, за да поддържате температурата си хладна. Комфортът на Buffy Breeze е специално проектиран, за да осигури сън на по-хладно. За да издигнете нещата на следващо ниво, BedJet ще охлади вашия матрак – и има две зони, в случай че вие и вашият партньор не можете да се съгласите за това, което се смята за „хладно“.

2. Бъдете интелигентни в съня си: носете в леглото дишащи материи като памук или пропуснете дрехите напълно като останете голи.

3. Изберете правилните аксесоари – от завесите, които да окачите над прозорците, до вентилатора, който имате над леглото – всичко това може да доведе до съществена разлика в стайната температура.

 Бонус: Чрез поддържането на температурните нюанси и през деня, ще успеете да поддържате стаята на по-ниска температура, особено през летните месеци.

4. Хидратирайте се: Знаете как защо лицето ви става червено, когато тренирате? Това е така, защото тялото ви се опитва да ви охлади чрез разширяване на кръвоносните съдове близо до повърхността на кожата – което насърчава повече приток на кръв и освобождава топлина във въздуха. Когато сте дехидратирани, този процес се забавя. Пиенето на нужното количество течности може да ви помогне да заспите – и страничният ефект от по-чистата кожа също не е за изпускане.

Може да ви е интересно