Златните правила на експерта за грижа за кожата

5 стъпки преди крема“ е предназначена за всеки, който се интересува от професионалния начин за поддръжка на кожата, последователността и стъпките, които може да следва лесно у дома. Вече в наличност!

5 стъпки преди крема ще ви предостави ценна информация за типовете кожа и подходящите козметични средства и процедури, за пилинга, хиалуроновата киселина и слънцезащитните продукти, за това как се променя кожата с времето и за грижите, които могат да забавят стареенето. По думите на авторката, над 50% от анкетираните използват сапун/гел-душ, шампоан или каквото им падне като измиващо средство за кожата на лицето, включително за дегримиране в деликатната зона около очите. Само 3% от тях знаят, имат точните продукти и следват професионалния протокол – стъпки за козметични грижи у дома. Оказва се, че много млади кожи имат драстично занижени показатели за еластичност, а противно на очакванията, по-възрастни дами и господа са с много по-добри показатели от по-младите кожи. Това е доказателство, че има пряка връзка между показатели като еластичност и хидратация, хигиенните навици и преждевременното състаряване на кожата и появата на бръчки. Авторката дава важни съвети и напътствия в отговор на въпросите, които най-често й задават в качеството й на професионалист и козметолог.

Коя е Лина Маймарова? Експерт козметик, външен експерт към Националната агенция за професионално образование при създаването на Държавните образователни стандарти за специалност „Козметика“. Основател на Националното сдружение на козметиците, член на борда на АМСПИКЗ, експерт по изготвянето и въвеждането на Европейски стандарт за услуги по козметика. Бизнес дама на годината, основател и собственик на независима компания за производство на професионални продукти и оборудване. Представител на редица международни компании. Основател и преподавател в Академия за подготовка на козметици и консултанти. Има редица патенти, свързани с развитието и производството на козметични експертни формули. В работата си като експерт козметолог е направила над 3000 теста и апаратно-емпирични изследвания с камери и сонди за определяне състоянието на кожата. Постоянно посещава международни форуми и специализирани конгреси и конференции по цял свят.

Лина Маймарова  „5 стъпки преди крема“

От експерта

Като експерт съм имала и имам възможност да наблюдавам различните типове кожа и как те се променят с времето, как се отблагодарява и реагира кожата на професионални грижи. Както споменах по-горе, имам документирани над 3000 теста само за последните 7-8 години, при тези тестове винаги се осведомявам какви са хигиенните навици и как точно, какви стъпки следват (диагностицираните) тестваните клиенти и какви точно продукти са избрали за козметични грижи у дома.

Така стигнах до следните изводи:

  • Над 50% от анкетираните използват сапун/гел-душ, шампоан или каквото им падне като измивно средство за кожата на лицето, включително и за дегримиране в деликатната зона около очите.
  • Само 3% от анкетираните знаят, имат точните продукти и следват професионалния протокол – стъпки за козметични грижи у дома.
  • При замерванията с апарат установих, че много млади кожи имат драстично занижени показатели за еластичност, а противно на очакванията, много по-възрастни дами и господа във възрастовата граница 40+ и 50+ са с много по-добри показатели от помладите кожи. При анкетирането в този възрастов сегмент се оказа, че почти всеки от тях има добри навици и следва правилен, от професионална гледна точка, протокол.

В заключение на горното и при съпоставяне на направените от мен тестове и анализи, както и съпътстващите консултации, установих пряка връзка между показатели като еластичност и хидратация, плюс добрите хигиенни навици с преждевременното състаряване на кожата и появата на бръчки.

При тези изследвания чрез професионален уред, снабден със сонди и камера, имах възможността да установя, че много млади кожи в групата от 20 до 25 години, които са с лоши козметични хигиенни навици, имат силно изразена дехидратация на повърхността на кожата. Въпреки младостта им и типично за младата възраст по-мазен и смесен кожен тип (да не се бърка дехидратиран кожен тип със суха кожа, тоест суха поради липса на достатъчно липиди), понякога се наблюдават видими бръчки дори на 20-годишни клиенти.

В групата 50+ обаче установих, че дамите със стриктна хигиена, които спазват точните и правилни стъпки за грижа на кожата у дома, имат по-добри показатели за еластичност и добро ниво на хидратация. Тук веднага искам да подчертая пряката връзка между здравата и красива кожа, тя е правопропорционална на отлично хидратираната кожа.

Повечето от тийнейджърите и младите в изследваните групи по правило използват различни прикриващи оцветени кремове и средства за грим, като често си лягат, без да почистят или дегримират кожата, или много набързо я измиват. Тук спада и онази група любители на експресното почистване на кожата само с популярните мицеларни води. И така, за тези, които използват грим, дори лек тониращ крем или малко сенки и молив, е важно да спазват правило номер 1.

Златните правила на експерта

ПРАВИЛО №1: Колкото време отделяме за грим, толкова трябва да отделяме за почистване и измиване след това. Имайте предвид, че дори и да не използвате грим или да не сте излизали от къщи, това не отменя правилото за стриктна хигиена и използване на точните продукти и стъпки за хигиена.

И така, аз дефинирах два проблема – преждевременното остаряване е в пряка зависимост от неправилните козметични грижи у дома. Установих съществени пропуски и объркване в хигиенните стъпки и използването на почистващи продукти. Затова дефинирах домашна програма за почистване на лице и я нарекох „5 стъпки преди крема“. Към момента на писането на тези редове до мен достигна информация на колеги в Корея и Япония, че всъщност там тези стъпки достигат до числото 11. В някои страни и общества се говори за 11, дори 27-стъпкови програми, даже и нагоре.

Но нека започнем с една основа на нашата програма и домашна грижа, базирана в 5 стъпки преди крема, и какво трябва да знаем, преди да започнем да се запознаваме с всяка конкретна стъпка.

Най-важните и често най-пренебрегваните стъпки в програмата са ХИГИЕНАТА, която представлява правилното почистване, дегримиране и измиване на кожата на лицето, шията и деколтето, както и изборът на точните продукти съобразно кожния тип.

ПРАВИЛО №2: ЗАБРАВЕТЕ ЗА САПУНА/ШАМПОАНА

Сапуните, дори и бебешките, шампоаните и гел-душовете не са подходящи средства за дегримиране/измиване или хигиена/поддръжка на кожата на лицето, шията и особено за деликатната зона около очите.

В подкрепа на твърдението ще дам следния пример: опитайте се да измиете косата със сапун. Какъв е резултатът? Косата започва да скърца, трудно се разресва, втърдява се и това илюстрира нарушената киселинност и баланс на повърхността на косъма. Същото е и при кожата, но не го усещаме толкова отчетливо или веднага. Това е много ясно доловимо за най-сухите и тънки/ фини кожи. Моментално се усещат опъване, дискомфорт, скърцащ ефект, а в по-дългосрочен план зачервявания и преждевременна дехидратация и бръчки. Понякога неправилно избраните продукти за хигиена може да предизвикат различни патологични проблеми или дори алергии, зачервявания и преждевременно остаряване.

Тук любимо ми е следното възражение на някои от клиентите: „… ама моята баба се е миела с домашен сапун и косата и кожата є бяха супер“. Скъпи ми читателю, нека да се разберем, че времето на баба и дядо отмина, нито живеем и се храним с това, което нашите предци са имали, нито сме пощадени от стрес, замърсявания, замърсени среда и храни, лоши навици. От друга страна, изискванията за външен вид и начин на живот са напълно различни. Ние нито живеем в малки планински селца или градчета в малки семейни групи и семейни ферми, нито сме пощадени от замърсяванията и стреса. Това е! Тук няма да споменавам новите „идоли“ и модели – примери за външен вид, излъчване и визия, които ни заливат от медии, клипове, социални мрежи и прочие.

Стигаме и до следващото ми любимо изречение: „Аз ползвам само бебешки продукти“. И това се казва гордо от зрял индивид, отдавна слязъл от бебешката количка и скута на мама.

Може да ви е интересно