Бобовите храни намаляват риска от ранна смърт с до 12 %

Бобовите храни могат да намалят риска от ранна смърт с до 12 процента, съобщи в. “Мирър”.

Специалисти от Харвард и от Техеранския медицински университет установиха, че високопротеиновият хранителен режим, особено ако протеините са от растителни източници, намалява риска от ранна смърт. Ако месото бъде заменено с растителни протеини, може да се осигури и дълголетие.

Богати източници на растителен протеин са бобът, лещата, нахутът, баклата, ядките и киноата. В някои зеленчуци също има протеини, като броколито, граха, спанака.

За изследването, резултатите от което са публикувани в сп. “Бритиш медикъл джърнъл”, експертите са анализирали 32 труда по темата. Периодът, в който са проследени участниците в тях – общо 715 128 души, варира от три до 32 години. Специалистите са следили и смъртните случаи, включително от сърдечносъдови заболявания и рак.

Резултатите показват, че богатата на протеини храна допринася за шест процента по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина. При най-голямата консумация, той намалява с осем процента за всички видове причини, а за сърдечносъдови болести – с 12 процента.

Всеки допълнителни три процента осигуряване на енергия от растителни протеини е свързана с 5 процента по-нисък риск от смърт от каквито и да е причини.

Сред обясненията на експертите за установената от тях връзка е положителният ефект на растителните протеини върху кръвното налягане. Той намалява риска от сърдечни болести и диабет тип 2.

Може да ви е интересно