коктейл

Коктейли и калории

Подвеждащо е да гледате измислени герои като Дон Дрейпър и Джеймс Бонд, които консумират питие след питие, без  никакво влияние върху завидните им мускули. Истината е, че коктейлът може да съдържа точно толкова калории, колкото една поничка. И все пак, не всички питиета са еднакво лоши за вас – някои не са по-калорични от, да речем, парче плод. Изчислихме съдържанието на калориите за 20 обикновени коктейла – от благоприятния за диетата Сазерак до вредния Май Тай. Използвайки стандартни рецепти за напитки, използвани от коктейл барове в Ню Йорк, изчислихме калориите на алкохола, плодовия сок и ликьора и ви предоставихме числата. Това може да е достатъчно, за да ви отрезви.

Сазерак (140 калории)

Тази класика от Ню Орлеанс е една от първите в учебниците по история. Билковият вкус на анасона възпроизвежда вкуса на Перно и подчертава подсладеното ръжено уиски, докато лимоновата кора придава тръпчив аромат. Това е най-некалоричния от коктейлите, които разгледахме.

French 75 (141 калории)

Мъжки, остър коктейл, този стандарт от джаз ерата завършва с лимон, джин и захар с газирано шампанско за истинско пиршество в чаша. Мехурчетата бързо внасят алкохол в кръвообращението, но това далеч не е най-калоричния вариант.

Old-Fashioned (151 калории)

Дядото на коктейлите, той си остава един от най-популярните любимци на сериозните пиячи. Малко захар и битер (няма да сгрешите с Ангостура и портокал) подчертават сладкия, дъбов характер на бърбъна.

Кайпириня (152 калории)

Националната напитка на Бразилия мами американските небцета с основата си от кашаса, която може да придаде аромат на нефт. Добавете малко обикновен сироп и имате сложен и достоен конкурент на дайкири. Не е чудно, че бразилците изглеждат толкова добре.

Мохито (161 калории)

Има причина кубинският внос да стане толкова популярен: Ментовите листа добавят хладен ментолов намек към стимулираща комбинация от бял ром, лайм и захар. Урокът тук: Ментата е чудесно подсилва вкуса.

Дайкири (163 калории)

През годините се е правело от тропически плодове, но оригиналното дайкири – само ром, сок от лайм и захар – е мъжката напитка, предпочитана от Хемингуей и военноморските офицери. Забележка: Ако пиете гигантско ледено дайкири, вие ще консумирате по-малко от 163 калории.

Блъди Мери (168 калории)

Коктейлът-брънч е най-добрият пикантен коктейл – водката не се усеща, а просто подсилва вкуса на доматения сок, соса Уорчестър и топлината на малко табаско и черен пипер. Проблемът тук е, че рядко ще изпиете само един.

Джин Гимлет (174 калории)

Този коктейл може да бъде болезнено сладък – но джинът, малко захар и прясно изцеденият сок от лайм придават на класическата напитка невероятна свежест. Обърнете внимание, че той също е по-малко калоричен от братовчедите си, джин-физ, джин и тоник и джин-мартини.

Whiskey Sour (178 калории)

Този класически коктейл (уиски, захар, цитрусови плодове), никога не престава да удивлява с това колко аромат може да придадат бърбъна, лимоновият сок и обикновеният сироп.

Джак Роуз (182 калории)

Никога не бихте повярвали, че тази напитка, която прикрива силата си зад сок от лайм и захаросаната сладост на гренадин, може да съдържа повече от сто калории.

Ментов джулеп (185 калории)

За коктейл с три съставки – много уиски, малко листа от мента, малко захар – е ужасно трудно да се нацелят точните пропорции. Трябва да внимавате обаче, защото тази типична за Кентъки напитка обикновено се приготвя с отлежало уиски, което съдържа повече калории от стандартния алкохол.

Манхатън (187 калории)

Подобно на мартини, простата конструкция на тази напитка – ръжено уиски, сладък вермут, Ангостура – прикрива слоеве с медитативна сложност. Ние бихме предложили да се ограничите с до едно мартини след вечеря; мислете за  него като за десертна напитка вместо като за аперитив.

Джин с тоник (190 калории)

Създаден от британски офицери в чужбина като средство за борба с маларията и подсилване на ефектите на хинина, класическият джин с тоник остава една от най-освежаващите напитки досега.

Маргарита (192 калории)

Малко прясно изцеден сок от лайм подчертава аромата на агаве-плода на текилата, докато Куантро представлява нюансиран подсладител с оранжев оттенък за сочна, пристрастяваща наптка. Бонус: Добавете колкото искате сол по ръба, тъй като тя няма калорийна стойност.

Негрони (195 калории)

Несравним коктейл за топло време – кадифената, горчива смесица от джин, Кампари и сладък вермут е комбинация, направена  в рая. Иноваторите я издигат до нови висини, въпреки че не можем да изчислим допълнителното калорично съдържание от добавянето на ликьор Grand Marnier.

White Russian (195)

Има причина Джеф Бриджис да не е точно в най-добрата си форма в „Големия Лебовски“ – любимият коктейл на героя му е основно сладолед с кафе плюс питие. А рецептата, която представяме тук, е сравнително скромна – само унция ликьор с кафе и сметана (добавянето на повече от двете ще увеличи още повече калориите).

Джин Мартини (200 калории)

Когато е забъркана правилно, тази мощна смес от джин и сух вермут – с цитрусова горчивка, придаваща флорална нотка – е течно съвършенство. Ако наистина внимавате за теглото си, изберете коктейлни лукчета за украса, а не маслини и ще намалите броя на калориите до 165.

Sidecar (207 калории)

В тази смес острата киселинност на лимоновия сок отстъпва на финия коняк, омекотен от сладките цитрусови нотки на Куантро.

Лонг Айлънд (213)

Известната смес от водка, джин, текила, ром, Куантро, лимонов сок, обикновен сироп и кока кола е лоша за вас по много начини. Някои от съставките могат да се окажат пагубни за теглото ви, дори да се консумират отделно. Пийте с мярка!

Май Тай (219 калории)

Тайната на каноничния коктейл е домашен оргеев сироп, получен от препечени бадеми, който придава кремообразна текстура и орехов вкус. Добавете малко сок от лайм и Куантро и всичко това допринася за забележително балансирана, но калорична напитка.

Може да ви е интересно