спорт тичане

Слушането на музика при джогинг премахва психическата умора

Слушането на музика по време на джогинг може да окаже благоприятно влияние при  психическа умора. Това показва ново проучване на изследователи от Университета в Единбург. 

Без значение от музикалния стил, личният плейлист наистина може да направи тренировката различна.

Тези, които са слушали само избран плейлист, докато бягат, след това са се справили с поставена мисловна задача на същото ниво като тези, които не са били психически изтощени.

“Констатациите показват, че слушането на самостоятелно избрана мотивационна музика може да бъде полезна стратегия за подпомагане на активните хора да подобрят способността си за издръжливост и представянето си, когато са уморени психически.

Това положително въздействие на самостоятелно избрана музика може да помогне на хората да поддържат по-добро качество и полезно въздействие от своите упражнения“, казва д-р Шон Филипс от Университета в Единбург и училището за образование и спорт „Морей Хаус“.

Изследователите са използвали два теста, за да проучат как слушането на музика влияе върху бягането. Първият включвал ефекта на музиката върху бягане с интервал – превключване между спринт с висока интензивност и джогинг с ниска интензивност – докато другият е бил за време на дистанция 5 километра.

Участниците направили 30-минутен компютърен когнитивен тест, който ги привел в умствено уморено състояние, преди да започнат упражнението. 

Резултатите показали по-голям капацитет за справяне, когато джогингът е придружен с музика. Изследователите добавят, че тези резултати могат да се сведат до променено възприемане на усилията при слушане на музика. източнии: БНР

Може да ви е интересно