месо мазнини

Най-опасните храни за черния дроб

Някои храни представляват пряка заплаха за един от най-важните органи в човешкото тяло – черния дроб. Редица научни изследвания обобщават най-опасните сред тях.

Твърде много захар
Експертите препоръчват да се ограничат храните с високо съдържание на захар. Това включва повечето газирани напитки, които съдържат опасни химикали, ароматизатори и добавки, които затрудняват ефективното функциониране на черния дроб, пише БГНЕС. 
Не бива да се прекалява и с плодовете през лятото, тъй като те са с високо съдържание на фруктоза, която има подобен ефект на захарта.

Твърде много сол
Черният дроб страда и от по-големите количества сол, които неусетно хората приемат. Например един пакет чипс или солети, съдържа половината от нужната на тялото ни дневна дажба сол.

Алкохол
Известно е, че грижата за черния дроб изисква въздържание от прекомерна консумация на алкохол, тъй като той кара черния дроб да работи в „натоварен режим”.

Твърде много бързи въглехидрати
Крекерите също причиняват сериозно увреждане на черния дроб, тъй като са източник на рафинирани въглехидрати, захар, царевичен сироп и бяло брашно. Белият хляб и всички тестени храни (включително паста и макарони) не се препоръчват, защото натоварват черния дроб.

Тлъсти меса
Червените и по-тлъсти меса също затормозяват функцията на черния дроб. За да бъде запазен този орган е необходимо да се изберат по сухи меса като контра филе или пилешко, пуешко месо. Колбасите също не са добра идея, ако целим здрав черен дроб.

Пържени храни
И накрая, експертите препоръчват да се избягват пържените храни, които натоварват не само черния дроб, но и жлъчката и като цяло не са добър вариант за приготвяне на храната. Запечената или приготвена на пара храна може да се овкуси и да бъде не по-малко вкусна.
източник: БНР

Може да ви е интересно