месо мазнини

Червеното месо не е вредно, но трябва да се консумира внимателно

Някои здравни експерти препоръчват да се избягва червеното месо. Различни експерти определят различни видове меса като „червени“. Според московският диетолог А.Бережная така трябва да се наричат говеждото и агнешкото.

В тези продукти има много полезни вещества – желязо, селен, витамини от група В и незаменимите полиненаситени мастни киселини, които са необходими за подпомагане на имунната, централната нервна и мускулната системи.

Дневният прием на желязо получаваме при консумацията на съвсем символично количество червено месо. За да се сдобием с него чрез растителна храна, ще трябва да изядем три килограма зелени ябълки с корите.

Хората, водещи активен начин на живот, се нуждаят от повече месо.

„Ако сте спортист или упражнявате всекидневно физически труд, тогава имате нужда от повече червено месо, отколкото човек, който седи пред компютър по цял ден, защото поддържането на мускулите изисква огромно количество аминокиселини“, обяснява Бережная.

Напълно безопасно за здрав човек е да яде до 500 грама червено месо на седмица.

Хората с наднормено тегло, висок холестерол, заболявания на сърдечно-съдовата система обаче трябва консумират ограничено мазните меса. БНР

Може да ви е интересно