Защо Българският метод работи?

Тренировка Българският метод

 „Тренировка с тежки клекове може да ви причини продължаваща дни болка в прасците, бедрата, долната част на гърба, глутеуса и някои мускулни групи, които дори не сте предполагали, че имате. Тежките клекове са толкова корави, че мисълта да ги правите два пъти седмично кара стомаха ви да се обръща, какво остава за три или четири. Това си е чиста лудост. Предполагам обаче, че никой не е казал това на българите.“ Грег Нъкълс

Какво е „Българският метод“

Българският метод е високоинтензивна, високочестотна система, използвана от доминиращия на световно ниво български отбор по вдигане тежести, под ръководството на треньора Иван Абаджиев. В наши дни е възприета в редица държави, най-вече в Шатите, където е популяризирана от силовия треньор Джон Броз.

Често срещана дезинформация за Българския метод

Тренировките с тежък клек са много изискуеми, и физически и за нервната система. Но хората не трябва да припознават в трудното нещо невъзможно.

Има някои рискове присъщи за Българския метод, които не важат в такава голяма степен за другите програми. Има също така и някои предпоставки, с които трябва да се запознаете преди да извлечете ползите от тази система.  Да заклеймяваме цялата система за невъзможна, просто защото тя е взискателна, обаче показва липса на вяра в способностите на мотивирани хора.

Нека изброим някои от общоизвестните заблуди за Българския метод, след което ще разделим истината от митовете.

  1. Всекидневните максове неминуемо ще доведат до контузии

Мнозина се опасяват, че максималните клекове или максовете на лежанката на всекидневна база ще увредят сухожилията им. Но това е далеч от истината. Проучванията по темата показват, че размера и здравината на сухожилията се засилват с методични и повтарящи се натоварвания. Ако техниката ви е добра и изпълнявате упражненията правилно, без да наранявате сухожилията по време на тренировка, с времето те ще укрепнат и ще станат по-здрави, точно като мускулите.

Със сигурност риска от контузия е голям ако изпълнявате всекидневно истински максове, но максовете в Българския метод са различни. За треньора Иван Абаджиев макс е тежеста която можете да изтласкате, без да натоварвате нервната система, без стимулиране с амоняк и без абсолютно никакво нарушаване на оптималната форма на тялото. Правилната форма е най-важна. Ако техниката ви при клек или лежанка нанася поражения в меките тъкани, постепенно ще вървите към контузия и няма да извлечете желаните ползи. Но за някой, който изпълнява така наречените максове с перфектна форма и техника, риска от контузия е много по-малък, отколкото при други програми с по-леки тежести.

  1. Несъмнено ще претренирате и ще претоварите надбъбречната жлеза

Това е често срещан довод срещу Българския метод, който е крайно неубедителен като иамаме предвид как тялото реагира на стресови фактори. При редовни натоварвания хипоталамуса, хипофизата и надбъбречната жлеза отделят по-малко стресови хормони поради привикване към редовно подлагане на стресови тренировки. Това е документирано в редица проучвания правени в области далеч по-стресиращи от вдигането на тежести, като парашутизъм например. Ако подхождате към тежка тренировка стресиран и разконцентриран вероятно има по-голям риск от прегаряне, но ако подхождате концетрирано и спокойно, хормоналният отговор ще се адаптира към тежките тренировки.

  1. Няма да натрупате мускулна маса

Българският метод противоречи на най-общоприетата истина в боди билдинга, затова скептицизма е разбираем. Ежедневните тежки клекове и лежанка са драстично раличен вид тренировка от това да работиш за всяка мускулна група веднъж или два пъти седмично, което ти осигурява поне 72 часа възстановяване. Въпреки това по-високата честота на тренировки за постигане на мускулна хипертрофия, набира все по-голяма популярност сред големите треньори в този спорт.

Причината, поради която Българският метод работи за увеличаване размера и силата на мускулите е базирана на един много прост принцип: ежедневните тежки тренировки позволяват да се възстановяваме по-бързо, да стресираме мускулите по-често и да предизвикваме повече цикли на растеж.

  1. Не можете да възстановявате бързо без стероиди

Разбира се някои атлети, които тренират по Българския метод използват стероиди. Но това в никакъв случай не означава, че и вие трябва да използвате. Натурални атлети биха могли да се справят с тази система доста добре, стига да подбират тежестите правилно.

Нека погледнем някои изследвания, които имат за цел да покажат как натурални спортисти биха могли да се справят с подобни натоварвания.

Накратко ежедневната тренировка подпомага естественото отделяне на хормони, което помага за по-бързо възстановяване от големите тежести и увеличаване на силата. Знаем, че интензивните упражнения повишават нивата на тестостерон, но това повишаване често е незначително защото ефектът е краткотраен, и хормоналните нива се връщат в изходна позиция за няколко часа. Но това незначително увеличение изглежда доста важно, когато погледнем голямата картина. Интензивната тренировка не само увеличава серумните нива на тестостерона, но увеличава и броя на андрогенните рецептори в мускулите. Това означава, че тялото може много по-добре да използва тестостерона, който произвежда. Преходното увеличение на тестостерона може да се окаже много по-важно, отколкото се смяташе досега, дори когато тялото е в покой часове след тренировката.

Колкото по-често тренирате, толкова повече се увеличават серумните нива на тестостерон и андрогенните рецептори. Честите тежки тренировки няма да изравнят резултатите ви с тези на атлетите, които използват стероиди, но със сигурност ще оптимизират хормоналното производство в организма и ще ви дадат размер и сила.

Програмата

  • Клек и лежанка с тежки максове минимум четири дни седмично.
  • Мъртва тяга на 70-75% от макса 3-10 единици два пъти седмично
  • Правете упражнения с външно въртене ако имате проблеми с раменете.

И това е всичко, въпреки че има някои насоки, които трябва да спазвате за оптимални резултати.

  • Максовете в Българския метод не са истински максове. Най-често се тренира с 90-95% макса. Ако се чувствате преуморен или губите правилната форма при движение, не изпълнявате програмата правилно.
  • Спете 8 часа през нощта минимум. Ако не спите няма да се възстановявате.
  • Препоръчително е да има вариации при изпълнението на клек. В различните дни може да се тренира полуклек, заден или преден клек с 95% от макса.
  • Поставете минимум за всяко движение: минимум тежести, които трябва да вдигате всеки път, когато влезете в залата. 85% от макса е добра отправна точка.
  • Рано или късно ще зациклите на определена тежест и това е ок. Продължавайте да натискате без да губите оптималната форма при движението и рано или късно ще преминете този момент.
  • Яжте. Не започвайте да тренирате по Българския метод ако сте на диета.
  • Не трнирайте мъртва тяга на максове. Честите тежки клекове неминуемо ще подобрят резултатите ви и в мъртвата тяга.
  • Не помисляйте да започвате тази програма ако нямате поне три години опит.
  • 4 дни седмично е минимума на тренировки. 7 дни седмично са перфектни.
  • Разтягането преди тренировка е задължително, особено ако работите на бюро.

Защо Българският метод работи

 Отговорът на този въпросе е психологически и физиологичен едновременно. Повече тренировки означават  повече цикли на растеж и повече тестостерон, но нещата излизат малко извън тази картинка.

Най-важният аспект на Българския метод е практиката. Той третира вдигането като умение. Ако искате да станете добри в нещо, тренирате, колкото може повече, независимо дали е футбол, баскетбол или нещо друго. Колкото повече тренирате едно умение, толкова повече се асоцирате с уменията които придобивате. Бодибилдинга не е по-различен, освен че натовареният лост е по-тежък от всеки друг спортен уред. Колкото повече се упражнявате, толкова повече ще се подобри представянето ви.

В това се състои истинската красота и елегантността на Българския метод. Помага ни да извлечем всяка капка сила от мускулите, като ни помага да посигнем мускулна хипертрофия.

Друго предимство на Българския метод е психологическо. Най-важното умение, което придобиваме е да определяме собствените си граници.  Друга полза е увереността под големите тежести.

В заключение

Българският метод е уникална система, която атлети в добра форма и с поне три годишен опит трябва да опитат. От нея могат да се извлекат големи ползи  и е уникален начин да генерираме сила. Чрез нея ще преразгледате идеите си за човешките възможности, както по отношение на резултатите, така и за способността за преодоляване на значителен стрес.

––-

Ако малка нация с население по-малко от това всеки мегаполис може да печели всички златни олимпийски медали във вдигането на тежести (под ръководстовто на Иван Абаджиев), десетилея наред, докато големите федерации само гледат, може и да знаем едно или две неща за това как се генерира сила.

„И ний сме дали нещо на света.“

Може да ви е интересно