Кои храни увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания

Ново изследване показва, че сладките, преработени, рафинирани храни са по-склонни да причинят възпаление, което може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт, съобщава с. Healthline.

  • По същия начин пълноценните храни и по-здравословните протеини намаляват възпалението, което води до по-добри здравни резултати.
  • Най-добре е да следвате нещо подобно на средиземноморската диета, като същевременно избягвате червено месо, сладки напитки и преработени храни.
  • Здравословната диета, съчетана с упражнения, ще намали шансовете за развитие на хронично заболяване.

Може би сте чували лекаря да ви казва в даден момент, че е най-добре да приемете до голяма степен растителна диета и да избягвате преработените, рафинирани и сладки храни.

Сега ново проучване подчертава значението на тази медицинска мъдрост.
Изследването, публикувано този месец в списанието на Американския колеж по кардиология (JACC), показва, че диетата с храни, която причинява повишено възпаление в тялото, е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Данните за проучването са получени от здравните изследвания I и II на медицинските сестри , като са анализирани над 210 000 души от 1986 г. То включва до 32 години проследяване.

Предишни проучвания показват, че спазването на по-растителна диета, като средиземноморската диета, ще доведе до по-нисък риск от възпаление с течение на времето.

„Възпалителният потенциал е значително свързан с по-висока честота на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с 20% от изследваната популация, консумираща най-противовъзпалителната диета“, отбеляза Д-р Джун Ли , учен в катедрата по хранене в Харвардското училище за обществено здраве на Чан в Бостън, Масачузетс.

„20-те процента от изследваната популация, консумиращи най-противовъзпалителната диета, са с 46 процента по-склонни да развият сърдечно заболяване и 28 процента по-вероятно да развият инсулт“, каза тя.

Ли посочва, че макар констатациите да са ясни, по-нататъшните изследвания могат да помогнат за потвърждаване на връзката между определени храни и възпаление.

Много храни в типичната за Северна Америка диета ще предизвикат възпаление, което може да доведе до сърдечно-съдови проблеми по пътя – а именно сладки напитки, преработени меса и рафинирани зърнени храни.

„Свързано с това проучване, бих казал, че е най-добре да намалим приема на рафинирани зърнени храни, особено на пържени зърна [както и] на червено, преработено и органично месо и сладки напитки“, каза Ли.

„Да кажем, че никога не ядем тези храни, би било невъзможно, но се опитайте да намалите приема на тези храни и да ги замените с пълнозърнести, растителни или други здравословни източници на протеини, като риба. Също така увеличете приема на листни зелени и тъмно жълти зеленчуци и плодове “, добави тя.

Накратко, спазването на диета, богата на плодове и зеленчуци, заедно с пълнозърнести храни и здравословни протеини, е по-добре за вашето здраве, отколкото яденето на рафинирани и преработени храни.

Оставете коментар

Може да ви е интересно