спанак зеленчуци

Консумацията на спанак може да предотврати развитието на рак на дебелото черво

Консумацията на спанак може да предотврати развитието на рак на дебелото черво, установи изследване на специалисти от Научния здравен център на университета Ей енд Ем в Тексас, съобщи електронното издание „Медикъл експрес“.

Ракът на дебелото черво е четвъртият най-разпространен вид рак в САЩ и втора водеща причина за смъртни случаи сред онкоболните.

Предишни изследвания са установявали, че приемът на зелени зеленчуци и фибри намалява почти наполовина риска от рак на дебелото черво. Резултатите от новото изследване, публикувани в сп. „Гат джърнъл“, са върху връзката между спанака, чревното здраве, генетични фактори и прогнозите при заболявания на дебелото черво.

Авторите на изследването са използвали модел на наследственото заболяване фамилна аденоматозна полипоза (ФАП), при което млади хора развиват множество доброкачествени полипи в дебелото черво. При повечето пациенти с него се налага оперативно отстраняване на червото, за да се избегне нарастването и образуването на множество тумори с напредването на възрастта.

Учените са захранвали животно с ФАП със замразен спанак 26 седмици и са отчели значителна антитуморна дейност в дебелото черво и тънките черва. Те установили, че потискането на туморите от спанака увеличава разнообразието на полезните бактерии в червата и води до генетични промени, благодарение на които се предотвратява развитие на рак.

„Вярваме, че консумацията на спанак предпазва и хората, които не страдат от ФАП“, каза ръководителят на изследването Родерик Дашууд, директор на Центъра по епигенетика и профилактика на заболяванията в института по бионауки и инженерни науки в тексаския университет.

Може да ви е интересно