Силови упражнения за бременни – мисията възможна

Срещам се с Виолета Ангелова или по-скоро с нейната огромна усмивка рано сутринта, преди 10:00, отпаднал ѝ е един час в залата и време за губене няма. Изобщо Вили е човек на действието и като персонален треньор в LiveToLift, и към самата себе си. По време на втората си бременност не се отказва от силовите упражнения, разбира се, премерено и с отношение към тялото ѝ. Какво е да си във фитнеса с коремче и колко е важно да останеш верен на заниманията, които те правят щастлив, ще ни разкаже лично Вили.

Може ли спокойно да разбием клишето, че по време на бременност не трябва да се тренира силово?

Всичко трябва да се гледа строго индивидуално, в моя случай аз имах много лека бременност и нямах никакви противопоказания. Тренирах с тежести, което доста добре ми повлияваше на тонуса и на енергията. Има случаи, в които поради възможни усложнения, лекарите преценяват, че не бива. Ние, треньорите, не сме лекари и не можем на своя глава да казваме на нашите трениращи – окей, щом аз го направих, значи всеки може…

Но ако една жена е в добро здраве и преди това е имала редица тренировки с тежести, всичко протича нормално с бременността, не би трябвало да има някакви пречки това да се случва. Разбира се, самите тренировки са доста по-различни от това, което човек си представя. Тежести – тежко, о, не ужас! Аз съм тренирала на не повече от 30 % от силовите ми постижения. Ако преди това съм правила тяга серии с 90кг, като забременях правех с 20-30кг.

Всъщност до петия-шестия месец си тренирах здраво (но разумно), а след това понамалих натоварването. Спомням си, че за хората беше доста шокиращо, когато в осмия месец кляках с 50-килограмова щанга на гърба, но за моите възможности беше постижимо и дори леко. А в същото време се чувствах добре и заредена с енергия.

Как горе-долу протича тренировката?

Гледах да си структурирам тренировката така, че да таргетирам цялото тяло с упражнения, от които ми е приятно, които след това ще ми отворят стойката, ще ме тонизират, ще ми е по-комфортно. Акцентът ми беше да ми е добре и да имам енергия, а не да пазя фигура…

Съобразявах се с моментното си състояние, нивата на енергия за всяка отделна тренировка. Наблягах на упражнения, натоварващи големите мускулни групи – на гърба, гърдите, дупето и бедрата. Предпочитах многоставните – клекове, тяги, бутания и дърпания, като внимавах да не създавам голямо вътрекоремно налягане. Избирах упражнения, които да не ме уморяват, да не ме задъхват или напрягат, а в същото време да задоволя нуждата на тялото си от движение.

Защо е хубаво да продължиш да тренираш по време на бременност?

Първо, ако наистина си тренирал редовно, това се превръща в нужда, навик. Просто тялото си иска неговото, иска да го правиш. Иска движение! Ако има причини, поради които не можеш да тренираш, винаги можеш да се разхождаш повече. Освен, разбира се, в патологичните състояния. Също така след раждането възстановяването е много по-бързо, ако си продължил да тренираш. Когато си се грижил за тялото, дал си му нужното внимание. При мен се случи така, че още на осмия ден бях в залата, тренирах, почти както обичайно. Като взимах под внимание, че раждането все пак беше секцио, не си закачах много корема.

Ако говорим за естествено раждане, ще имаш повече сила да напъваш и повече издръжливост. При много дълго раждане, това не е малко, развил си основни качества, за които тренировките би трябвало да допринесат да се случат по-лесно нещата.

Да си дойдем на думата – ти колко качи?

Качих точно 10 килограма и ги свалих почти веднага. Лекарите казват, че между 10-15 килограма е съвсем нормално за тялото, всичко друго е отгоре. Но аз лично познавам и жени, които са качили 30-40 килограма, а после ги свалят доста бързо. Разбира се, до това е по-добре да не се стига, защото крие здравословни рискове за бебето и майката.

Появяват ли се сега бременни жени, които искат да тренират?

Появяват се такива и с опит, и без опит. Всяка една бременност изисква предварителна подготовка. Ако си изградил хубава структура на тялото, здрави мускули на дупето, на корема, които да държат гърба и кръста, след това можеш да си носиш отпред 10-15 килограма, без това да ти носи дискомфорт и болки. Всичко идва оттам колко е подготвено тялото.

Ако жената е без опит, но има желание да тренира, с нея няма да правим силови неща със сигурност, повече движение, повече гимнастика, елементи на йога. И след като роди, ще продължим с по-силовата част…

автор: Белослава Димитрова източник: Бременна.бг

Photo by Anastase Maragos on Unsplash

Може да ви е интересно