Колко часа сън са достатъчни?

От колко сън се нуждае човек? Въпрос, на който не е лесно да се отговори, тъй като нуждата от сън е различна за всеки. Докато някои хора никога не спят повече от шест часа на вечер, други се чувстват добре и отпочинали само след девет часа сън.  Въпреки явната нужда от сън имаме едно нещо, което е общо за всички: Достатъчният сън е жизненоважен за нашето тяло.

Функция на съня 
Защо всъщност спим е все още предмет на дебат сред изследователите. Вероятно тялото и умът се регенерират по време на сън. По този начин преживяванията през деня се сортират и съхраняват по време на сън и в мозъка се появяват нови нервни връзки.

В допълнение, имунната система трябва да бъде укрепена и повредената тъкан да бъде възстановена по време на сън. Освен това здравословният сън оказва влияние и върху метаболизма. При тези хора, които спят достатъчно, има по-малък риск от развитие на различни блести, като диабет и наднормено тегло например.

Колко часа сън са достатъчни?
Няма общ отговор на въпроса колко часа сън са ни необходими, за да се чувстваме добре. Някои хора се справят с по-малко сън, докато други се нуждаят от повече сън. Различната продължителност на съня е до голяма степен генетична. Недвусмислена индикация дали сте спали достатъчно е вашето собствено състояние през деня. Всеки, който се чувства спокоен и отпуснат през деня е спал достатъчно през вечерта.

Повечето хора се нуждаят от между шест и осем часа сън, за да могат да се справят добре със задачите си следвашия ден и да се чувстват пълноженни. В някои случаи обаче може да са достатъчни  и четири часа или може да са необходими до десет часа сън. Учени са установили, че средната здравсловна продължителност на съня, е между 7 и 8 часа.

Ако се намирате в ситуация на стрес и тревожи, то индивидуалната продължителност на съня ви също може да бъде удължена, тъй като тялото тогава се нуждае от по-дълги нощни фази на регенерация. Ето защо е особено важно да спите достатъчно в стресовите фази от живота.

Качеството на съня също е от изключително значение
От колко сън се нуждае човек зависи не само от продължителността му, но и от качеството му. Тези, които спят добре през нощта, се нуждаят от по-малко сън, отколкото някой, който спи неспокойно и е измъчван от безсъние например. Тези, които спят кратко, спят всъщност по-спокойно и по този начин по-ефективно от хората, които спят по-дълго.

Качеството на съня не зависи от времето му. Независимо дали си лягате в десет часа вечерта или в два през нощта, тялото винаги преминава през едни и същи фази на сън. Слухът, че сънят е по-релаксиращ преди полунощ, не е верен. Подобно на продължителността на съня, времето на съня също се определя от гените.

Липсата на сън има сериозни последици
Тези, които редовно спят твърде малко, страдат от значителен дефицит на съня. Това има някои последици във времето:

  • Лишените от сън хора стареят по-бързо.
  • Имунната им система не може да се възстанови достатъчно по време на сън, хората, които не спят пълноценно са по-податливи на заболявания.
  • Дефицитът на съня е свързан с повишена умора и по-ниска способност за концентрация. Поради това хората, които страдат от липса на сън, по- трудно вършат задълженията си, било то вкъщи или на работа. Много често са и по-раздразнителни, изнервени и трудно вземат решения.

Продължителността на съня се променя с възрастта. Докато малките деца спят по 16 часа на ден, учениците трябва да спят около десет часа, а младежите около девет часа. Възрастните, от друга страна, спят средно около седем часа.

Източник:gesundheit.de

Може да ви е интересно