сол

Как да намалим солта в ежедневието си

Високото съдържание на сол в храната нарушава водно-солевия баланс на тялото, води до задържане на голям обем течности, повишава кръвното налягане, затруднява работата на бъбреците, на сърцето и т. н. Препоръките са да консумираме около 2 000 мг (2 г) натрий дневно, което прави около 5 000 мг (5 г) натриев хлорид на ден – по-малко от една чаена лъжичка. Но много често дори не подозираме, колко от бялата подправка дневно изяждаме, защото тя присъства в множество пакетирани храни и продукти.
Как да намалим солта в ежедневието си

Когато говорим за вредността на високата ѝ консумация, добре е да помним, че става дума за вредността на високите количества натрий. Затова „без добавена сол“ и „без добавен натрий“ можем да считаме за еднозначни указания.

Има няколко основни момента, в които можем да упражним контрол върху натрия в диетата ни и да го намалим:

В магазина за хранителни стоки

Предпочитайте пресни храни – месо, риба, зеленчуци вместо сушени и преработени. Избирайте продукти без добавена сол/натрий или с ниско съдържание. Купувайте готови ястия с упоменато количество от солената подправка на порция (около 600 мг). Според американско изследване с храните от магазина идва около 65% от натрия.

При хранене навън

Поискайте информация за съдържанието на сол в различните ястия. Изберете това, с най-ниското съдържание. Поискайте да не добавят натриев хлорид във вашата порция, поръчайте зеленчуците си неовкусени. Бързата храна нека да влиза рядко в менюто ви – като лакомство от време на време. От приготвяните в заведенията ястия получаваме около 25% от натрия.

Вкъщи

Гответе непреработени пресни продукти – зеленчуци, варива, картофи, ориз, пълнозърнести храни, месо, риба и т. н.
Използвайте много подправки, за да намалите необходимостта от сол – чесън, лимонов сок, черен пипер, пресни и сушени билки, оцет и вино и др.
По-рядко приготвяйте сосове, ограничете максимално готовите и полуготови дресинги и храни.
Поднасяйте повече пресни салати, плодове и зеленчуци.

Много сол приемаме понякога от слабо подсолени храни, които консумираме в големи количества – хляб и тестени закуски, пица, супа и др.

Можете ли да премахнете солта от пресолената гозба

Докато пресолените сос, яхния, супа са още на огъня, пуснете вътре няколко резена картоф. Те ще намалят чувствително пресоляването. След 15-20 минути ги извадете. Ако е необходимо долейте вода. Опитайте на вкус.

Долейте вода. Това ще разреди концентрацията на сол. Ако гъстотата не е определяща за качеството на гозбата, това е най-лесният и бърз начин за корекция. Впрочем – гъстотата можете да възстановите, като размиете лъжица брашно в малко вода и добавите с бъркане.

Добавете кисело мляко или сметана. Няколко лъжици от млечния продукт ще намалят солеността и ще обогатят вкуса на ястието.

Има и други варианти, като добавяне на захар, на лимонов сок, на оцет и захар, но тяхната задача е да прикрият пресоления вкус, а не да намалят концентрацията на натрия, което на практика не прави храната по-малко вредна.

Когато се опитвате да намалите солта в диетата си, правете го бавно. Солеността е въпрос на вкус и вкусовите рецептори с времето ще привикнат с по-безсолното без проблем. В значителна степен готварската сол – натриевият хлорид – можете да замените с калиев хлорид, който е доста по-щадящ за организма.



източник: блога на аптеки „Витания

Може да ви е интересно