Да поговорим за периодичното гладуване

По целия свят периодичното гладуване има милиони привърженици, но това е, защото то не е поредната „модерна диета“, а лесен начин за хората, които искат да се разделят с излишните килограми. Понякога този режим се възприема грешно от хората, като повечето си мислят, че това е строго гладуване, а всъщност целта е да се контролира храненето. Това е метод, чрез който сами определяте какво да ядете, но ограничавате времево.

Фастингът се състои от два етапа – на гладуване и на приемане на храна. Първата фаза е малко по-продължителна от следващата. По време на нея не се приемат напитки и храни, а само вода, неподсладен чай и кафе, което е чисто и без захар. Когато дойде втората фаза, при която се приема храна, трябва да се придържате към нормално хранене, а не лакомо. В никакъв случай не трябва да се прекалява. Тук няма ограничаване на хранителните продукти, което го прави прави лесен за спазване от хора, които не могат без тестени изделия или сладко. 

Съществуват няколко метода, за да може да се прилага при възможно повече хора, а и не всеки може да издържи 24 часа на вода и чай. 

Първият метод е 16/8

Πpи тaзи cxeмa нa фacтинг ce въздъpжaтe oт ĸoнcyмaция от xpaнa зa 16 чaca. Πpeз ocтaнaлитe 8 чaca oт дeнoнoщиeтo мoжe дa пoxaпвaтe ĸaĸвoтo пoжeлaeтe, бeз дa пpeяждaтe. Този метод е по-подходящ при начинаещи. Ако сутрин не закусвате, този режим ще е най-добрият за вас, защото ще може да си позволите късна вечеря. Ако първото ви хранене е към 12:00 часа, то последното трябва да е към 20:00 часа.

Следващият метод е 12/12

Този метод отново може да го приложат начинаещите. От вас се изисква 12-часов интервал на гладуване. Не е много трудно за изпълнение, като се има предвид, че едната част минава в сън. Ако първото ви хранене е към 7 сутринта, то вечерята не трябва да е по-късно от 7 вечерта.

Методът 5:2

Режимът включва нормално хранене през 5 дни от седмицата, а другите два ограничавате калориите. На жените се препоръчва да приемат 500 калории на ден, а на мъжете 600. При този метод вие сами избирате дните на гладуване. 

Методът 20/4

Този метод не е за начинаещи, като дори може да се каже, че се изпълнява по-трудно от другите. Той представлява прием на храни в четири часов диапазон. Тук можем да направим от едно до две хранения на ден. 

Какъвто и метод да изберете трябва да знаете, че се препоръчва голямо количество прием на течности, както и достатъчно сън и почивка. Като всяко едно нещо, така и тук, трябва да разгледаме ползите и рисковете от периодичното гладуване.

Ползи

При всеки един човек ползите се проявяват по различен начин. При някои те стават видими още в началото, а при други са налице след няколко седмици. Ако обаче искате да постигнете дългосрочни резултати, то трябва да имате голяма дисциплина и най-вече воля. Едни от благоприятните ефекти могат да бъдат поддържане на добро сърдечно здраве, можете да намалите риска от развиване на инсулинова резистентност, загуба на излишни килограми.

Недостатъци

Основните недостатъци са това, че е нужно да се изготви план на храненията през деня, трудно постижимо е, ако ще се прилага дългосрочно, защото вкарването му в ежедневието изисква много воля. За някои хора това е изморително, особено по празници. Друго, което често правят представителите на женския пол, е стигането до крайности. Недохранването често води до повишен риск от нарушения в месечния цикъл и репродуктивни проблеми.

Това са най-общите недостатъци, които могат да се появят в даден етап от хранителния режим при човек, като всеки сам за себе си преценя ползите и недостатъците от режима. Тук, за разлика от много диети, нямате ограничаване на храна, а всеки сам подбира менюто си. Наличието на  заболявания и увреждания при някои пациенти се оказва не просто недостатък, а противопоказание за спазването на режима, защото това е истински риск за здравословното им състояние. Някои от тях са бременност, при подрастващи, ниско кръвно налягане, заболяване на стомашно-чревния тракт. 

Може да ви е интересно