леща

Богати на протеин храни

Протеинът е ключът към всяка здравословна, добре балансирана диета.

Протеините спомагат за възстановяването на мускулите, поддържат усещането за ситост и помагат за предотвратяване на остеопороза. Средностатистическият възрастен трябва да консумира 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло всеки ден.

Едно яйце съдържа шест до седем грама протеин и е идеалната храна за закуска, обяд, вечеря или бърза закуска. Ако искате да увеличите количеството протеин в диетата си, опитайте някои от тези храни, които имат дори по-висок брой протеини от яйцето.

Едамаме Тази вкусна зелена закуска е идеалното допълнение към всяко хранене. Само в 1 чаша едамаме сервира около 26 грама протеин, желязо и калций, както и една трета от препоръчителния дневен прием на фибри.

Темпе е растителен протеин, произведен от ферментирали и пресовани соеви зърна. Порция от четири унции осигурява повече от 20 грама протеин. То може да се раздробява на супи, яхнии или пържене, или да се маринова и пече на скара.

Нахут Нахутът съдържа 15 грама протеин на чаша. Той са чудесен източник на магнезий, желязо, витамин В6, фолиева киселина и цинк и е пълни с фибри.

Извара Яденето на извара с малко плодове или зеленчуци като лека закуска е идеалният начин да внесете протеин и калций в диетата си. Половин чаша порция осигурява 14 грама протеин.

 Конопени семена Те съдържат 11 грама протеин на порция от три супени лъжици. Те семена са пълни с фибри, есенциални омега-3 мастни киселини, магнезий, калий, манган, фосфор, витамин Е, цинк, желязо и калций.

Семки от диня Те са чудесен източник на желязо, магнезий и цинк. Тази вкусна закуска тепърва започва да набира популярност и дори се превръща в масло.

Леща Една порция леща ще ви осигури 18 грама протеин и също така е чудесен начин да получите една трета от препоръчителния си дневен прием на желязо и 15 грама фибри. Тя е чудесен вариант, ако искате да се храните здравословно с ограничен бюджет.

Гръцко кисело мляко Традиционното гръцко кисело мляко се прецежда, за да загуби водниста суроватка, което води до по-богато, по-гъсто кремообразно кисело мляко с два пъти повече протеини и по-малко захар от обикновеното кисело мляко. Чаша обезмаслено гръцко кисело мляко съдържа около 24 грама протеин – еквивалент на четири яйца!

Може да ви е интересно