отслабване

Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар

Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар, дори и да не доведе до отслабване, сочат проучвания на международен екип от учени, цитирани от електронното издание Юрикалърт. 

Дребни плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести храни и рапично масло са основните съставки на този хранителен режим, който през последното десетилетие беше признат за изключителен здравословен, вкусен и устойчив. Диетата може да предотврати затлъстяване и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, повишено кръвно налягане и висок холестерол.

Досега изследванията на скандинавската диета бяха свързани основно с положителния й ефект за сваляне на тегло. Нов анализ, направен от международни учени под ръководството на Копенхагенския университет, показва, че този хранителен режим е полезен за здравето, независимо дали топи килограми или не.

„Това е изненадващо, защото повечето хора вярват, че положителните ефекти върху кръвната захар и холестерола се дължат само на свалянето на килограми. Ние обаче установихме, че това не е така. Участват и други механизми“, обяснява Ларс Уве Драгстед от Копенхагенския университет. 

Изследователи от Дания, Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия анализират проби от кръв и урина на 200 души на възраст над 50 години. Всички те са с повишен индекс на телесна маса и по-голям риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Участниците са разделени на две групи – едната консумира продукти според препоръките на скандинавската диета, а контролна група е на обичайния си хранителен режим. Наблюдението продължава шест месеца.

„Групата, която беше на скандинавската диета шест месеца, стана значително по-здрава, с по-ниски нива на холестерол, наситени и ненаситени мазнини в кръвта, по-добре се регулира и глюкозата в сравнение с контролната група. Теглото на участниците в тази група се запази стабилно, тъй като ги помолихме да ядат повече, ако отслабват. Дори и без загуба на тегло бихме могли да видим подобрение в здравословното им състояние“, обяснява специалистът Ларс Уве Драгстед.

Освен свалянето на килограми, изследователите смятат, че причината се крие в уникалния състав на мазнините в скандинавската диета. В този хранителен режим те са от риба, ленено семе, слънчоглед, рапица и други. Освен това липсата на преработени храни и по-малкото количество  наситени животински мазнини оказва положително въздействие.

Изследователите подчертават, че загубата на тегло, която често е резултат от скандинавски диетичен модел, все пак остава много важна за цялостните ползи за здравето от този режим на хранене.

„Това проучване показа, че не само отслабването води до ползите от тази диета. Уникалният състав на мазнините също играе важна роля“, казва Ларс Уве Драгстед.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание „Клиникал нютришън“.  БТА/

Може да ви е интересно