10 полезни храни за детокс на организма

Идеята за детокс е добрс, защото не само премахва токсините от тялото, но също така намалява талията и оформя бедрата. Какво трябва да бъде включено във вашето меню?

Зелени храни

Всички зеленолистни зеленчуци са истински хранителни бомби. Това са спанакът, руколата, магданозът, копърът и киселецът. Те са пълни с антиоксиданти, които извеждат токсините от тялото и неутрализират агресията на свободните радикали. Богати са на витамин С и бета-каротин, които стимулират клетъчното обновяване и производството на колаген, който е отговорен за младостта и еластичността на кожата.

Чесън

Лютивият зеленчук е най-доброто оръжие за детоксикация и отличен помощник на черния дроб. Ефективно унищожава микробите и повишава имунитета, благодарение на съдържащото се в него витамин С. 

Яйца

През пролетта имаме нужда от протеини. Ето защо яжте яйца. Те съдържат всичките осем незаменими аминокиселини и органични серни съединения, които успешно помагат в борбата със свободните радикали и неутрализират токсините.

Копър

Копърът помага на стомашно-чревния тракт да се освободи от тежестта и газовете. Съдържащите се в него вещества действат спазмолитично и намаляват дискомфорта.

Брюкселско зеле

Миниатюрното зеле е подходящо за всички, които искат да намалят теглото си. Само 150 грама зеле осигуряват дневна стойност на витамин С, 3-4 грама фибри и само 38 калории.

Ленено семе

Лененото семе е богато на омега-3 мастна киселина, която укрепва имунната система и подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система. Съдържа фибри, които понижават нивата на лошия холестерол и също могат да се свързват с токсините и по този начин да ги отстраняват от тялото. В същото време нормализира нивата на кръвната захар и потиска апетита.

Аспержи

Този зеленчук е богат на антиоксиданти и глутатион, съединение, което свързва токсините и ги извежда от тялото. Аспержите също съдържат пребиотици и аспарагин, аминокиселина, която служи като естествен диуретик и помага да се освободи тялото от излишната вода и сол.

Кисело мляко и кефир

Здравата чревна микрофлора е ключът към цялостното здраве. За да имате „добри“бактерии, яжте храни с пробиотици – например кефир или кисело мляко без добавки.

Броколи

Това е най-добрият приятел на черния дроб. Съдържа фибри, които подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт и също така премахват токсините.

Цвекло

Цвеклото е пълно с антиоксиданти, които помагат на черния дроб да се справи с токсините. Зеленчукът също е добър източник на фибри и витамин С. Всички тези храни ще ви помогнат да направите пролетен детокс и да премахнете всички токсини от организма. Природата е пълна с ценни дарове. Трябва само да познаваме полезните свойства на всички продукти. 

/КРОСС/

Може да ви е интересно