йога

Йога или пилатес?

Независимо дали сте запалени по фитнеса или лекоатлет, ползите от практикуването на йога и пилатес са несъмнени.  

Въпреки това, за незапознатите, тези два вида тренировки са почти еднакви и може да е объркващо, когато трябва да се направи избор между тях. И така, какви са разликите между пилатес и йога?

1. Съвършено различни страни и времена на възникване

Йогата е създадена и развивана в продължение на векове. Всъщност, тя първо е развита в Северна Индия преди около 5 000 години. Това е доста далеч от лъскавото студио или фитнес, където може би ходите на йога.  

Пилатес е много по-нова практика в сравнение с йогата, защото е създаден преди около 100 години от мъж на име Джоузеф Пилатес, който е германец по произход. Пилатес е създаден с цел на помага по време на рехабилитация и все още се използва с тази цел от някои спортисти.  

2. Техниката на дишане е от основно значение 

Преди да навлезем в подробности, нека да изясним един въпрос – техниката на дишане е важна както в йогата, така и в пилтес, но начинът, по който се изпълнява, е различен. 

И в йога, и в пилтес, дишането е важно, защото се сменят различни позиции и вашият инструктор ще ви напътства кога и как да дишате по време на упражненията.  

Но ето къде идват разликите. Йога инструкторът обикновено ще ви обясни, че трябва да дишате през диафрагмата. Това се прави, за да ви помогне да достигнете едно по-спокойно състояние на медитация, като се концентрирате над всяко вдишване и издишване.  

В пилатес често трябва да използвате мускулите на корема, затова вашият инструктор ще ви даде напътствия да дишате повече с белия дроб, вместо с диафрагмата.  

3. Йогата е с по-духовен фокус

Това със сигурност е една от най-големите разлики между пилатес и йогата. Ако търсите медитативна практика, която да подобри гъвкавостта ви и да успокоява ума, тогава заложете на йога. Но ако търсите дейност, с която да ангажирате и активирате мускулите си, да работите над баланса си и да се възстановите от контузии без да се налага да медитирате, тогава пилатес със сигурност е за вас. 

4. При пилатес се използват машини 

Преди да се объркате от това твърдение, трябва да разясним, че йогата и пилатес, като цяло, се изпълняват на постелки и без никакво оборудване. При йога всичко се свежда до използването на тежестта на тялото, но при пилатес упражненията може да включват специални машини. Запомнете, че пилатес се прави с цел да тренирате тялото, докато йога може да има по-медитативна цел. 

Машините използвани в пилатес се наричат реформер машини. Също както всичко друго в пилатес, те се използват, за да подобрят силата, баланса и да поправят нарушенията в равновесието или да подобрят възстановяването от травми.  

5. Йога класовете могат да са много различни 

Както бихте предположили, като се има предвид, че йогата се е развивала в продължение на хиляди години, тя има множество разновидности. Някои класове могат да имат за цел постигане на спокойствие и се състоят от медитативни движения, докато други могат да са фокусирани над кондициониране на тялото и упражненията да са по-бързи или такива които водят до по-интензивно изпотяване на тялото, като горещата йога, която се прави в специално загряти помещения.   

Сесиите по пилатес не се различават много една от друга, тоест обикновено ще извършвате движения, които се фокусират над изграждане на сила в коремната област и цялостно тонизиране на тялото. Това не означава , че пилатес не се е променил изобщо от 1920 година насам. Някои нови движения са измислени и добавени с цел третиране на симптомите на модерния начин на живот, като например постоянното седене. 


източник: Myprotein 

Може да ви е интересно