протеин добавки

Суроватъчен изолат или суроватъчен концентрат?

Когато за пръв път навлезете във фитнес средите и спортната литература, със сигурност ще попаднете на терминът “протеин на прах” (все пак четете статия в сайта на Myprotein.bg, протеинът дори присъства в името на марката ни). Има много различни видове протеин – clear, казеинов, веган, соев, но стожерът на всички несъмнено е суроватъчният протеин.  

Той се предлага в две разновидности – суроватъчен концентрат и суроватъчен изолат. Двата вида ще ви помогнат да изградите мускули, но какви са разликите межу двата продукта?  

За щастие, разработчикът на продукти в Myprotein и диетолог Кейти Браун ще ни поясни подробностите, за да можете да определите кой от двата да е най-добър за вас.  

Какво представлява суроватката? 

Суроватката е основен компонент на кравето мляко и е изключително богата на протеини. Ние извличаме най-доброто от нея, за да направим суроватъчен протеин. Но нека Кейти ви обясни по-подробно: 

“Суроватъчният протеин е една от сновните съставки на кравето мляко. Тя съдържа около 20% от протеина в него. Суроватката представлява течността, която се отделя от изварата (или по-сгъстената част от млякото) при процеса по направата на кашкавал.” 

Но как се превръща тази течност в субстанция на прах? Лесно е, просто филтрираме, кондензираме и пулверизираме суроватката, за да се превърне в продукт, който клиентите ни могат да използват.  

Суроватъчният протеин също така съдържа всички девет незаменими аминокиселини. Те са незаменими, защото тялото се нуждае от тях, тъй като не може да ги произвежда и трябва да си ги набавя чрез храната. Това прави суроватъчният протеин пълноценен протеин. Богатият аминокиселинен профил подпомага процеса по синтез на мускулен протеин, който кара мускулите да се възстановяват и да растат.  

Суроватъчен концентрат или суроватъчен изолат 

Ето тук нещата става по-объркващи. Суроватъчният протеин има две форми – концентрат и изолат. Фаворитът на нашите клинети – Impact Whey Protein е суроватъчен концентрат. Той се прави като течността на суроватката се прецежда и изсушава.   

Суроватъчният изолат преминава през процес наречен микрофилтрация, който Кейти казва, че е “по-силна филтрация, която кара протеинът да се отдели от мазнините и лактозата”

Освен разликите при процеса на филтрация, те имат и малко по-различни хранителни стойности. 

Протеини 

Суроватъчният концентрат съдържа 80% протеин, докато изолатът е малко по-богат, с 90% протеин, дължащи се на допълнителната филтрация.   

Мазнини 

Изолатът има по-ниско съдържание на мазнини отново благодарение на по-голямата филтрация, а това го прави идеален за тези от вас, които искат да намалят количеството мазнини в диетата си. 

Лактоза 

Поради по-сложният процес по филтрация на изолатът, при който се разделят мазнините и лактозата от протеина, протеиновият изолат е по-подходящ за хора, които страдат от непоносимост към лактоза.  

Кейти казва, че усвояването на суроватъчният изолат и концентрат е почти еднакво, което означава, че ще получите ползите за изграждане на мускули и от двата продукта.  

Защо да изберем суроватъчен изолат? 

Изолатът е подходящ за всеки, който иска да си набави висококачествен протеин с ниско съдържание на мазнини и калории. Въпреки това, допълнителната филтрация усложнява процеса на изработка, а това неминуемо увеличава и цената му.  

Защо да изберем суроватъчен концентрат? 

Ако търсите бърз и лесен начин да увеличите дозата на протеин, която приемате, суроватъчният концентрат е чудесен избор. Той има малко по-високо съдържание на мазнини от изолатът, но все пак е съставен от 80% протеин и е малко по-евтин. 

Заключение 

Суроватъчният изолат и концентрат са подходящи и добри източници на протеин. Двата вида предоставят 20 грама протеин на порция, които можете да откриете в разнообразие от вкусове и съдържат всички девет есенциални аминокиселини. Основната разлика е в съотношението на съдържанието на протеин, мазнини и лактоза. Затова помислете добре какви са целите ви и определете видът протеин, който да приемате според тях.

източник: Myprotein

Може да ви е интересно