клек фитнес щанги

Дори три секунди вдигане на тежести дневно увеличава силата

Вдигането на тежести дори и само за три секунди на ден може да има положително въздействие върху силата на мускулите, установи проучване на австралийски и японски изследователи, цитирано от електронното издание „Юрикалърт“, съобщава БТА.

То е направено съвместно от специалисти от университета „Едит Коуън“ в Пърт и частно висше учебно заведение в Ниигата.

В изследването участвали 39 здрави студенти. Те трябвало да извършат едно мускулно съкращение с максимално усилие за три секунди дневно. Доброволците правили това пет дни седмично в продължение на четири седмици. Изследователите измервали максималната сила на мускулите преди и след четириседмичния период.

На други 13 студенти, които не извършват никакви натоварвания през същия период, също е измерена силата на мускулите. Оказва се, че мускулната сила се е увеличила с над десет процента при доброволци в групата, която полага трисекундно натоварване. При останалите не е отчетено подобно нещо.

Соред водещия изследовател професор Кен Носака от австралийския университет получените резултати показват, че не е необходимо хората да тренират прекалено дълго време, за да подобрят силата на мускулите си.

„Данните сочат, че много малко упражнения – дори 60 секунди за четири седмици – могат да увеличат мускулната сила“, обяснява той.

„Много хора смятат, че трябва да прекарват доста време в упражнения, но не е така. Кратките натоварвания с добро качество все още могат да бъдат полезни за тялото ви и всяко мускулно съкращение е от значение“, допълва Носака.

Резултатите са публикувани в изданието „Скандинейвиън джърнъл ъв медисин енд сайънс ин спортс“. 

Може да ви е интересно