бира алкохол

Кои болести стимулира алкохолът

Пиенето на алкохол увеличава риска от различни болести, сред които някои видове рак и заболявания на сърдечно-съдовата система, пише Microbiome, цитирайки изследване на учени от Нюйоркския университет.

Учените са изследвали микрофлората на устната кухина на 1044 човека на възраст между 55 и 78 години. Сравнени са резултатите на 270 пълни въздържатели, 614 умерено пиещи.

При пиещите били открити изменения в микрофлората и увеличаване на бактериите като Bacteroidales, Actinomyces и Neisseria.

Bacteroidales предизвиква възпаления, гнойни рани и злокачествени тумори. Actinomyces може да причини актиномикоза и ендокардит, а Neisseria стимулира възникването на гонорея и менингит.

Прекомерната употреба на алкохол също така намалява количеството лактобацил в организма, което може да доведе да рак на устата и на храносмилателните органи.

В хода на по-нататъшните изследвания учените смятат да проверят как алкохолът променя микрофлората в устата, както и дали спирането на пиенето помага да бъдат преодолени негативните последствия за организма.

Може да ви е интересно