Цената на перфектната фигура

Бившият супермодел Каре Отис разкри, че й се иска да е била по-честна с младите фенове, които са я заливали с писма, молейки я да разкрие своите “тайни за красота“.

44-годишният бивш модел заяви пред Vogue Australia, че никога не е отговаряла на тези писма, тъй като не искала да признае за гладуването, повръщането, интензивните упражнения и други саморазрушителни режими, които се е чувствала принудена да спазва поради натиска на индустрията.

В отговор на един фен, който искал подробности за нейната тренировка, Отис признава, че е казвала на хората, че прави “аеробика три пъти седмично и леки тежести“, но че “строго пазената истина“ е, че тренира “минимум два часа на ден, седем дни в седмицата”. Тя разкрива, че е удвоявала времето си за тренировка в почивните си дни, ходейки на фитнес два пъти на ден, за да поддържа фигурата си.

Отис дава гласност на своите мъчителни преживявания, докато работи като топмодел, в книгата си от 2011 г. Beauty Disrupted, в която разказва за битката си с анорексията, булимията, злоупотребата с наркотици и сексуално насилие. Красивата брюнетката очевидно все още изпитва негативни чувства към миналото си, разказвайки, че е била приета в болница за операция на сърцето.

Тя казва на фенка, която споделя, че “би умряла, за да изглежда като [нея]“, че има три дупки в сърцето си, което тя описва като “кулминацията на 20-годишно гладуване“.

Тя пише:  “В писмото си казваш, че би умряла, за да приличаш на мен. Ами това е, което почти направих. Питаш ме какво е чувството да изглеждам така. Ами сякаш ти разбиват сърцето“.

Нейният начин на живот са наркотиците, кафето, цигарите и малкото или никакъв сън, които се отразяват на кожата и зъбите й.

Друга лъжа, която е използвала пред хората, е, че спазва здравословна диета от овесени ядки, пиле и зеленчуци. В действителност тя признава, че диетата й представлявала шест чаши кафе и няколко кутии цигари, които я държали в такова напрежение, че е трябвало да взема хапчета, за да спи през нощта. Тя признава, че често или е спяла само един час на нощ, или не е можела да стане от леглото в продължение на 15 часа.

“Както виждате, несигурността и безкрайното желание да изглеждам перфектно бяха единствените последователни неща в живота ми“, казва тя. В едно писмо 15-годишно момиче я пита как се чувства толкова “секси” и дали има някакви съвети как и тя да се чувства по този начин. Отис откровено отговаря, че всичко е било преструвка. “Под повърхността бях уплашена и много, много тъжна”, пише тя.

Тя сравнява увереността си пред камерата с “фалшивото сексуално удовлетворение“ с тогавашното си гадже. “Заблудих както него, така и теб”, казва тя.

Друг начин, по който тя е заблуждавала хората, било с нейната “безупречна кожа”, която била поддържана с аерограф. Един фен я пита за нейния “бляскав живот”, но тя казва, че често й се е налагало да отсяда във влажни хотели и да крие истината за това как се чувства в действителност. “Продължавах, например, да търпя сексуален тормоз, без да осъзнавам, че това не е необходимо изискване за работата“, добавя тя, като се позовава на твърденията си срещу бившия си агент Джералд Мари.

В отговор на 13-годишно момиче, което попита как косата й е толкова “блестяща и пълна”, Отис откровено отговаря, че всичко е било благодарение на стилистите й. Всъщност тя признава, че е страдала от косопад поради лошата си диета.

По време на дефилета и фотосесии, стилистите често прибягвали до удължения и перуки, за да създадат този “лъскав и пълен“ вид, казва тя.

Отис признава, че когато получавала тези писма, тя отговаряла само със снимка с автограф, твърде засрамена и уплашена, за да разкрие истината за живота си. “Не мога да се върна назад във времето, за да отговоря на тези млади момичета“, пише тя. „[Но] надявам се да дам някаква представа за тази индустрия, като им разкрия някои истини“.

Може да ви е интересно