тренировки тежести

Как да избегнем спортните травми?

Контактните спортове като футбол и ръгби най-често водят до травми, но и при силовите и екстремни спортове също се получават контузии. Това каза в съвместния проект на darik.bgСписание “9 месеца” и Pharma Phoenix д-р Мирослав Костадинов, специализант в отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ “Св. София”.

Има два типа травми – остри и хронични

Острите настъпват по време на спортуване и включват дисторзията, навяхването на ставните връзки, най-често на глезена, а в някои случаи може да се стигне и до фрактури. Хроничните травми най-често се дължат на претоварване. Но все пак смята, че всяка травма е много индивидуална.

Най-доброто домашно лечение е криотерапията. Коренът от джинджифил също, защото има добро антиоксидантно действие и до някаква степен се повлиява на възстановяването на ставния хрущял.

Д-р Костадинов добави, че при непрофесионалните спортисти е много важно да се прави стречинг и да се загрее правилно мускулатурата, за да не се получават контузии.

Той добави, че усложненията, които могат да настъпят от дадена контузия, зависят много от типа травма. “Ако говорим за колянна става – примерно имаме скъсване на менискуса. Може да е с преходна болка и понякога пациентите я неглижират, но самото скъсване, ако не се диагностицира навреме, и ако не се вземе правилно решение, в бъдеще може да има увреждане на хрущяла”, коментира Костадинов.​​​​

Според него дори при зимните спортове трябва правилно загряване. “При скиорите доста често се получава травма при първото спускане, защото не са загрявали и при последното, когато хората вече са изморени”, добави той.

​Няма ограничения за спортуването след бременност, но Костадинов призова жените да бъдат внимателни. Той препоръчва по време на бременност при болки в ставите да се прави гимнастика и йога.

Въпреки че в много ситуации операция не е нужна, Костадинов сподели, че в някои случаи просто няма как да се избегне, защото могат да настъпят усложнение. Все пак лечението се дели на оперативно и консервативно. “Предоперативно е много важно пациентът да вярва на хирурга, той самият да бъде оптимистично настроен, че ще има успех самата операция“, коментира Костадинов.

След операция рехабилитацията е задължителна и хората трябва да слушат кинезитерапевтите си.

За Костадинов най-добрият начин да се справим с болката е чрез физиотерапия и само, ако е много силна болката, да се приемат болкоуспокояващи, защото тези лекарства имат странични ефекти.

Според него при травма е добре да се посети специалист, а диагностиката и разпита на пациента са най-важни.

Източник: Darik

Може да ви е интересно