овесени ядки въглехидрати

Студенти разработиха лъжица, която подобрява вкуса на храната

Студенти от университета „Корнел“ и Нюйоркския университет, САЩ, са разработили специална лъжица, която подобрява вкуса на храната, като стимулира вкусовите рецептори, пише „Сайънтифик америкън“. 

Храните с високо съдържание на захар могат да бъдат нездравословни, но са твърде вкусни за много от нас, за да се откажем от тях или да ги намалим значително. Ами ако можехме да се насладим на вкуса им, без да ги ядем? Търсейки решение, студентите са създали лъжица със структура, която стимулира вкусовите рецептори, за да предизвика усещане за сладост, без да добавя калории или химикали.

Желаният ефект се постига с помощта на специалната текстура на прибора. Новата лъжица има няколко изпъкналости от долната си страна, които създават по-голяма площ за притискане към езика. Те са покрити с устойчив слой от молекули, наречени лиганди.

Въпросните молекули се свързват с рецепторните протеини на повърхността на вкусовите клетки, които обикновено реагират на захар или изкуствени подсладители. Свързването предизвиква каскада от нервни сигнали, които карат мозъка да регистрира усещане за сладост. 

Лъжицата, наречена Шугъруеър, е предназначена по-специално за пациенти с диабет, от който страдат 11,3 процента от населението на САЩ. Захарта до голяма степен е изключена от менюто на хората с това заболяване. БТА

Може да ви е интересно