Глюкозамин за здрави стави

Глюкозаминът е единственото естествено средство, което стимулира регенерацията на хрущяла и поддържа еластичността на ставите. По този начин значително допринася за доброто им здраве и ги предпазва от разрушаване. Глюкозаминът е естествена субстанция, която тялото ни произвежда от глюкоза и аминокиселината глутамин. С възрастта, обаче, производство спада (това се свързва с намаленото проникване на глюкозата в периферните тъкани) и така се намалява възстановяването на хрущяла.

Глюкозаминът е основният градивен елемент на гликопротеините (като глюкозаминогликани и протеогликани), които формират основната структура на костите, хрущялите, ноктите, косата и кожата.

Чрез приема на глюкозамин като хранителна добавка, се увеличава неговото количество в организма и се повишава активността на хондроцитите, които контролират степента на възстановяване на хрущяла в ставите. Глюкозаминът действа като гъба, която издърпва течност в хрущяла. Течността извлича хранителни вещества от околната кост и ги доставя в хрущяла, като по този начин помага за регенерирането му. Хрущялът в ставите не притежава кръвоснабдяване, и затова нужните му вещества се набавят от околните тъкани.

Може да ви е интересно