Много от протеиновите добавки, които се продават, са смесени с анаболни стероиди

Повечето мъже, които приемат хранителни фитнес добавки, не знаят, че поставят в риск своя фертилитет, съобщи ЮПИ. Голяма част от трениращите не знаят, че протеиновите добавки могат да увредят фертилитета им, гласят резултати от научно изследване.

Четирима от петима мъже, които ходят на фитнес – т.е. 79 процента, казват, че използват протеинови добавки като част от своя фитнес план. Само 14 процента от тях са наясно, че добавките, които съдържат високи нива на женския хормон естроген, могат да засегнат фертилитета. „Твърде много женски хормони водят до проблеми с количеството и качеството на спермата“, обяснява водещият автор на изследването Мьориг Галахър, професор от университета в Бирмингам. 

Много от протеиновите добавки, които се продават, са смесени с анаболни стероиди. Това може да редуцира количеството сперма, да доведе до хипотрофия на тестисите, еректилна дисфункция и др.

Галахър и екипът му са проучили 152 души, трениращи редовно във фитнес зали. Те са открили, че 52 процента от мъжете, участващи в изследването, се интересуват от оплодителните си способности, но не са се замисляли за евентуален проблем. Фертилитетът все още се смята за „женска тема“ и съществува заблудата, че при мъжете той не бива засегнат от начина на живот, казва проф. Джаксън Браун от университета в Бирмингам.  

Около 28 процента от мъжете са казали, че за тях ползите от редовните тренировки във фитнес залата и добавките са много по-важни.

Резултатите от изследването са публикувани в онлайн изданието Reproductive BioMedicine. 

Безплодието е проблем, който предизвиква нарастващо безпокойство, засяга 1 от 6 души по целия свят, според данни на Световната здравна организация, каза Галахър. Като цяло съществува неразбиране на факта, че в половината случаи става въпрос за мъже.  

Хората са наясно с проблемите, свързани с употребата на анаболни стероиди, но малко от тях разбират, че протеиновите фитнес добавки могат да имат негативен ефект, добави Галахър.

Според Браун това не означава, че мъжете трябва да изоставят фитнеса. „Важно е хората да не виждат в тези открития причина да не бъдат здрави и да не спортуват – но те трябва да се се опитат да се образоват по отношение на всяка форма на добавки, която приемат, независимо дали става въпрос за протеин, витамини или нещо друго.“  БТА

Може да ви е интересно