бягане тичане джогинг спорт

Емил Златев: Човек не трябва да се отказва от възможността да подобри своето здраве

„Нашето отношение към всичко, което ни заобикаля, си проличава в начина, по който се отнасяме към нашето тяло. В начина, по който се храним, в начина, по който ставаме сутрин или пък лягаме вечер“, сподели в „Нощен Хоризонт“ републиканският вицешампион по плуване и тенис на корт, Емил Златев, наричан вдъхновител за здраве.

„Абсолютно всяко нещо, дори несъзнателните неща, отразяват нашето отношение към заобикалящия ни свят. Когато имаме по-философско настроение, си даваме поне малка сметка, че идваме от някъде от Космоса, от Вселената…и някога подобно на Малкия принц, ще се върнем пак там, каза още Златев.

За това кои са принципите за здрав и хармоничен човек, републиканският вицешампион по плуване и тенис на корт посочи: „Ако говоря професионално – това е как човек се движи. Здравият човек ходи с лекота, с лекота се навежда, кляка, изправя се…разговаря, поглежда или се почесва – от тези дребни неща в рамките на секунди ние си вадим извод за какъв човек става въпрос.

След това вече се вглеждаме по-внимателно в нето – в цвета на кожата, на бялото около зениците, как диша, дори пулсът му какъв е…Когато имаме поглед върху дишането му, ние имаме поглед върху това как работи сърцето на човека.

На първо място при мен хората идват в залата, не само за спорт, за тренировки, за подобряване на храненето си, на здравето си, а за да разговаряме, да се срещаме, още повече, че всички подпомогнаха за ремонта на залата…

Залата за нас е средище, място, където хората обменят идеи за живота…, разказа още за „Хоризонт“ Емил Златев.

„Всичко е в едно единство. Човек не трябва да се отказва от възможността да подобри своето здраве. Цялата природа и ние сме единство и това не трябва да го забравяме.

А първият сигнал, че ние също искаме единство, това е чрез нашето тяло. Когато му подадем сигнал, че ние искаме това единство, всички клетки започват да работят заедно за тази идея, поясни още Емил Златев. Когато това единство се наруши, тогава идват злокачествените заболявания, смята той.

По думите му в наши дни повечето хора вървят срещу еволюцията по оношение на храненето. 

„Ние не следваме природата, защото човек е оцелявал в недоимък и глад в миналото…хранел се е с билки, треви, грудки, ядки и много по-късно с месо, нямало е плодове и зеленчуци….

За мен така са подредени нещата – вода, растителна храна, едва тогава идва месото или рибата. Така е в еволюционен план – това е етапността…в която подготвяме стомашната и чревна флора за усвояваме на храната, разказа още за БНР Емил Златев.

По думите му това ще ни донесе доброто здраве, като на следващ етап идва какво количество храна приемаме.

Емил Златев е завършил висш институт по физическо възпитание и българска филология. Понастоящем е инструктор по хранене, фитнес и йога. Консултира много хора, включително световни звезди за здравословен живот. 

Организатор на летен спортен лагер в Кранево, а през зимата на Новогодишно спортно утро във Варна. Създател на Клуб Шотокан ЕКГ със занимания по карате за деца и за големи, йога и обща физическа подготовка.

Може да ви е интересно