катерене катерач алпинист

Екстремните спортове през септември 2023

Във Вуджиянг, Китай се проведе последната Световна купа за сезона по спортно катерене в дисциплините „трудност“ и „скорост“. Александра Тоткова достигна полуфиналите и се класира на 20 място сред жените.

Деница Мирчева и Слав Киров са новите държавни шампиони по скално катерене. Те бяха излъчени по време на традиционната Катерачна среща, която тази години се проведе на скалите край софийското село Брезе, община Своге. Събитието е организирано от БФКА и специлизирания сайт climbingguidebg.com. Участваха близо 70 катерачи от различни алпийски клубове в страната, представители на националния отбор, както и чужденци, които бяха дошли да се катерят на Брезе. 

В същото време, най-малките катерачи участваха в Купа „България“, която се проведе в Казанлък.

На 30 септември и 1 октомври на скалите край Враца пък ще се проведе среща на напреднали и начинаещи алпинисти за обмяна на опит, наречена от организаторите неАлпиниада. Това е второто издание на събитието, което има за цел да популяризира мултипич и традиционното катерене в България. В рамките на неАлпиниадата ще има „работилници“ за поставяне на традиционни осигуровки, изграждане на площадки и работа с алпийски инвентар. Събитието е безплатно и некомерсиално, и се организира с подкрепата на БФКА.

Австриецът Якоб Шуберт премина вероятно най-трудния маршрут в света – „Project Big“ във Флатангер, Норвегия. Той е болтиран през 2013 г. от чеха Адам Ондра и се предполага, че e с категория на друдност над 9b+. Шуберт е работил по проекта в продължение на 2 месеца, а последните му опити, както и преминаването, бяха предавани „на живо“ в интернет. Очаква се австриецът да обяви категорията на трудност, както и името на маршрута. До момента Шуберт има изкатерени едно 9b+ и седем 9b-та. Най-трудната линия, премината до момента в света, е „Silence“ – отново във Флатангер. Маршрутът е изкатерен през 2017 г. от Адам Ондра, който му дава категория 9c. И до момента обаче няма второ преминаване, което да потвърди категорията. 

Може да ви е интересно