фитнес

Няколко ценни фитнес съвети

1. Дребните настройки в диетата и приемът на добавки не бива да ви притесняват. Те започват да работят, когато основните части от хранителния пъзел са по местата си. Не си губете времето и парите за прием на добавки например, докато посягате още към чипса или на обяд си пийвате по една биричка, а се притеснявате, че ви е свършил л-карнитина.

2. Мазните риби като сьомга, сардина и скумрия са едни от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини – EPA и DHA. Те играят основна роля за здравето на сърдечно-съдовата система, а свойството им да намаляват възпалителните процеси е незаменимо при тежки тренировки. Освен това EPA и DHA ускоряват изгарянето на мазнини и подобряват метаболизма.

3. Концепцията за дроп сериите е позната – започвате упражнението с дадена тежест и правите серия до отказ, но вместо серията да свърши, веднага намалявате тежестта и без почивка отново търсите отказа. За увеличаване на интензивността може да свалите тежестта няколко пъти. Продължителната и тежка работа при такива серии натрупва млечна киселина в мускула, предизвикваща познатото парещо помпане – начало на освобождаването на хормони и на новия мускулен растеж. Другия плюс на дроп сериите е че намаляването на тежестта от тежко към леко стимулира всеки тип мускулни влакна.

4. Сгъване с дъмбели от полулег – изпълнено на лежанка с облегалка под 45%, то е идеален начин да накарате бицепсите си да растат. За разлика от сгъването с щанга, тук усещате натоварването през цялата амплитуда на движението. Когато стигнете в горно положение, изцедете здраво бицепсите и задръжте за секунда.

Може да ви е интересно