Диетите – размисли и страсти

От десетина години насам диетите и хранителните режими станаха доста актуални. Появиха се редица (върволица) диетолози, специалисти по хранене, та чак до гуру-та по ям-шуй, където ъгъла на влизане и излизане на храната е много по-важен от материала, с който е произведена лъжицата. Не можеш да отидеш да потренираш без да се появи някой юнак и да ти вземе 20 лева, за да те моделира в рамките на 2 месеца като Рони Колман. Срещам ги постоянно и имам чувството, че се мултиплицират. Веднага ми се назначават 5-6 малки хранения на ден, естествено с по 200-250 грама месо или риба и още по-естествено към това върви салата от зеленчуци, /познато ли ви е??/ малко плодове и задължително рибено масло. Разбира се, не е никаква диета без малко екзотика: авокадо, чия и годжи бери. Все неща без които тука в България живота спира. А рибите, които чувам,  направо ме изумяват, даже не знам къде са расли. Всичко това е чудесно – диетката е чук, само дето си нямаме наковалня. Колко време един средностатистически българин може да я спазва? Колко от нас могат да отделят по горната схема – трийсетина лева дневно? Ами ако сте тричленно семейство и искате да сте здрави, и да се храните здравословно, ще отделите ли 80 – 90 лева днес? Въобще на думи е супер, имам чувството, че някъде ги учат наизуст тия диети.

– Има млади момчета и момичета, които не могат да си платят дори таксата за тренировка. Те какво да хапват?

 – Как какво – 5-6 пъти месо на ден.

– Ама той/тя няма възможност.

– Ами да го смени тогава с риба.

– Аз съм ендоморф, какво да ям

– Ааааа, ти значи минаваш на сьомга.

– Ама не мога ли нещо по-обикновено да хапвам?

– Не може. Ти не ги разбираш тези работи.

Мили момичета и момчета, специалисти по ям-шуй и диетолози, изхождайте от позицията къде сме и защо сме. Аз самият (без да съм диетолог) в живота и тук на сайта, винаги като стане дума за диета изказвам само насоки и добри пожелания. Никакви закони!! Не ги карам диетите наизуст и винаги имам (ама винаги) едно на ум, че човека срещу мен не живее зад атлантика. За това преди да се засили някой да прави диета и да дава 20 лева, нека погледне няколкото пожелания тук и току виж сам се справи със съставянето и. Да оставим изготвянето на индивидуални планове и подготовки на професионалистите, където наистина тези знания струват пари.

  – Основата на една диета е калорийният прием. Важен е броят на калориите, а не вида ядене. Чисто математически, ако горите 3000 килокалории, трябва да приемате 2700. Не се притеснявайте, че не е 1,200кг. месо. Да, няма да е оптимално, но не е и фатално. В рамките на тези 2700 има и други чисти храни, които вършат работа. Няма да ви давам рецепти за чушки, мисля че е въпрос на личен избор. Да не говорим, че тези 300 калории дефицит е най-добре да дойдат от по-здрава работа в залата.

  –  Честотата на храненията също е свързана с казаното по-горе. Много от нас са ангажирани целодневно и колкото да им се казва, е невъзможно да ядат 6 пъти. 2700-те калории може да ги хапнете на 3-4 пъти или на 2-3 и дори има опция като при “Warrior Diet” да ги изядете наведнъж. Само на професионално ниво за хора с много мускулна маса и прием на медикаменти е оправдано да ядат през 2-3 часа, тъй като усвояват по-добре храната.

  – Екзотичните храни не са нищо повече от красиви имена. Да, хубаво е да се разнообразим, но нищо повече. Местните плодовете и зеленчуците са най-добри. Ако си ги наберете от някоя градина, още по-хубаво. Годжи бери-то със сигурност не е по-ценно от една хубава круша. Какви неща чета за него – леле майко! Ще си кажеш, че в Китай нямат нужда от медицина, защото имат годжи бери. Не се подлъгвайте! Това е храна за вносители, не за вас. За чията пишат, че с нея се изхранват в Мексико. Уау, за 40лв. на килограм тези мексиканци са много напред с нещата.

  – Генотипът (ендо, екто и мезоморф) е решаващ при диети, сваляне на тегло и плочки по корема. Задължително трябва да се прави разлика, дали си едър, набит и с голяма костна маса или си просто дебел от заседнал начин на живот и прекомерно хранене. Единият (ендоморфът) цял живот ще води борба с килограмите, докато другият (просто дебел ектоморф със заседнал начин на живот) има реален шанс да е във форма дълги години. Между другото повечето фитнес модели и тези, които продават диети са ектоморфи на химия (стероиди, GH и др.) и не са седели 1 месец на диета, какво остава да водят борба с килограмите цял живот. Преценете вие от кой тип сте и ще ви е много по-лесно да уеднаквите образа от представите си с този в огледалото.

Тренировката, суплементите (+ химията) са още по-тъмна индия и ще им отделя допълнително време.

Както Арнолд е казал тренирайте тежко, яжте умно и спете добре. Винаги може да постигнете добра форма, да сте здрави и да се чувствате отлично. Плочки много от нас няма да видят, но могат да живеят пълноценно и със самочувствие, ако приемат даденостите си и работят, за да бъдат най-добрата версия на себе си, а не на някой друг.

Може да ви е интересно