спорт тичане

L-Carnitine – универсалният боец!

Л-карнитинът се синтезира в тялото от аминокиселините лизин и метионин и без значение от вашите цели, вие ще имате предимство, ако го приемате като добавка.  Л-карнитинът е страхотен продукт, който може да ви помогне в много направления и тук ще ви изброя някои от най-важните:

Загуба на мазнини:

Ако искате стройно тяло, това е добавката, от която се нуждаете. Л-карнитинът е отговорен за преноса на мастните киселини в митохондриите, където се изгарят за енергия. Л-карнитинът дава и голямо предимство, когато сте на диета – намалява умората, потиска апетита и увеличава аеробния капацитет. Интензивната тренировка също е от значение при прием на карнитин, без нея той  няма да ви върши работа.

 Мъжко безплодие

Мъжете, които имат намалено производство на сперматозоиди също трябва да употребяват Л-карнитин. Доказано той помага за подвижността на сперматозоидите и увеличава техния брой. Има го в почти всички фертилни формули, но може да се употребява и като самостоятелна добавка.

 Диабет тип 2

Хората страдащи от диабет тип 2 могат да се възползват от допълнителен прием на карнитин. Приемът на Л-карнитин повишава усвояването на глюкозата в тялото.

 Мускулна маса

Л-карнитинът напоследък стана и основно оръжие за хората, които искат да изградят здрава и мускулеста физика. Л-карнитинът доказано повишава концентрацията на андрогенни рецептори, които се свързват с  повишеното усвояване на свободен тестостерон и това стимулира мускулния растеж и сила.

 Сърдечни болести

Добавянето на Л-карнитин към стандартни клинични терапии за сърдечно съдови заболявания дава много добри резултати. Пациенти, на които е даван карнитин като добавка в разстояние на един месец, показват значително по-добра поносимост към физическа активност.

 Имунна система

Л-карнитинът се използва и като антиоксидант, който предотвратява уврежданията причинени от свободните радикали. Този факт може да ви помогне, ако провеждате дълги и изморителни аеробнии тренировки или сте болни когато тренирате.

Мозъчна функция

Изследвания свързани със застаряване на населението показват впечатляващи резултати от използването на л-карнитин при възрастни хора. Л-карнитинът оказва силен ефект върху работата на мозъка и подобряването на паметта. Има някой предварителни проучвания при пациенти с Алцхаймер, които показват забавяне в прогресията на заболяването.

Като цяло независимо от нуждите, пола и теглото на човек, доза в порядъка на 2-4 грама дневно върши идеална работа. За спортистите е препоръчително приемът да е преди тренировка.

Може да ви е интересно