напитки безалкохолно

Диетичните напитки – пречка за отслабването

Диетичните напитки пречат на усилията за отслабване, сочат данните от проучване на изследователи от университета на Южна Калифорния. Според учените питиетата, съдържащи изкуствения подсладител сукралоза, увеличават апетита на хората, които страдат от затлъстяване.

В проучването са участвали 74 души, които е трябвало да изпият по 300 милилитра течности – напитки, подсладени с обикновена трапезна захар, сукралоза или вода. Доброволците правят това в три различни етапа.

В рамките на два часа учените проследяват реакциите на областите в мозъка, които отговарят за апетита, докато на участниците са показани снимки на храни като бургер и поничка.

Оказва се, че след консумация на напитки със сукралоза хората с наднормено тегло, имат повишена активност в тези области на мозъка в сравнение с доброволците, които са пили течности с обикновена захар.

Нивата на хормоните, които казват на тялото “Чувствам се сит”, намаляват след употреба на напитки, съдържащи сукралоза. Заради това американските учени предполагат, че течностите с изкуствен подсладител не са ефективни за потискане на апетита.

Освен това жените, но не и мъжете, които са консумирали питиета със сукралоза се хранят по-обилно на закуска, показва резултатите от проучването, предава БТА.

С изследването на различни групи успяхме да покажем, че хората със затлъстяване вероятно са по-чувствителни към изкуствени подсладители,” казва доктор Катлийн Пейдж, която е сред авторите на проучването.

Констатациите са публикувани в “Списание на Американската медицинска асоциация”.

Може да ви е интересно