Екстремна маса за 10 години

Много млади хора и начинаещи спортисти започват да тренират с тежести, като целта им е да натрупат мускули, сила и повече самочувствие. Ентусиазирани са, заинтересувани са и се информират. Отиват в залата и започват тренировки. Те са обездвижени, не са тренирали никога и първите три-четири месеца работа в залата причинява истински шок на тялото и мозъка им. Започват да набъбват леко, мускулите тук-там придобиват контури, силата тръгва нагоре и всичко е ок. Минават още два-три месеца и с ужас установяват, че вместо големите мускули и многото сила, си остават на първоначалното ниво. Започват да си задават въпроси – какво м….му става? Уж тренираш като по списание, уж ядеш като еди кой си, уж всичко е както ти натрапват по медиите, а прогрес няма и не мърдаш наникъде. Събираш последни сили, преглеждаш отново сайтовете и списанията, и си даваш още два-три месеца да осъществиш мечтата си за големи ръце и рамене. Времето минава бързо, заставаш пред огледалото и аххх ужас, пак си си същия. Почти година безрезултатно трениране в залата е доста демотивиращо и от тук натам има два пътя: казваш си, че не ставаш за този спорт и се отказваш или започваш да приемаш стероиди, защото така прави всеки, който иска големи мускули. Сценарият е доста често срещан и много момчета се оказват в подобна ситуация. Как е възможно да го избегнем? Как натурално да изградим добро тяло? Можем ли без стероиди да прогресираме? Това са все въпроси, на които искам да отговоря. За да не бъда разбран погрешно ще ви кажа веднага, че не съм против употребата на стероиди. Просто те са едно много по-високо стъпало и си имат предназначението и времето за взимане. Изкачването по стълбата е дълго и преди да стигнете там ви трябва много, много работа. От друга страна има хора, които не искат да преминат тази граница и ще се опитам на тях да помогна да извлекат максимална полза от усилията, които полагат за целта. Натуралното трениране е много интересен пъзел и трябва да наредите всички парчета, за да видите цялата картина:

  – Първото и най-важно нещо е да разберете, че ние хората не сме проектирани да имаме много мускули. Чисто еволюционно мозъкът не ги иска, защото му отнемат от енергийните запаси и го лишават от възможността за оцеляване. И тук идва едното парченце от пъзела. Мозъкът пази точно толкова мускули, колкото му трябват на тялото. Ако натоварването е малко и мускулите ще са малки. Ако тренирате тялото тежко, извън нормалните му граници, ден след ден, тогава като част от адаптацията към натоварването мозъкът ще се подсигури с по-големи мускули.

– Второто нещо, което трябва да знаете, е какви са двата вида хипертрофия (растеж на мускулите). Ще ви го обясня простичко, за да разберете механизма по-лесно. Двата вида мускулно нарастване са миофибрилно и саркоплазмено. При миофибрилната хипертрофия се увеличава диаметърът на мускулните влакна (миофибрили), а при саркоплзмената – течността (саркоплазмата) около тях, която съдържа – вода, гликоген и други хранителни вещества в мускула. Миофибрилите нарастват максимално само от големи тежести и висока интензивност. От тях зависи и силата. Докато саркоплазмата се повишава при по-голям брой повторения, много помпане и добро зареждане с хранителни вещества. Тук идва и другото парче от пъзела – увеличаването на диаметърът на мускулните влакна причинено от тежка повторяема тренировка, е много по-важно за размера на мускула от нарастването на саркоплазмата при натуралното трениране.

 – Тренировката е най-неразбраното парче от пъзела. Тя трябва да е тежка и силова – миофибрилите искат здраво натискане, за да растат. 12-ки и 15-ки за натурални просто не вършат работа. Мускулните влакна растат в много по-нисък диапазон на повторения (5-7), от колкото пише по списанията. И колкото да не им се иска на някои, саркоплазмената хипертрофия е предимно стероидна. Ще рече, че приема на стероиди увеличава флуидите и този, който взима, има сметка да помпа и да прави 12 повторения. Тези от вас обаче, които разчитат на себе си, за да растат, трябва да увеличат интензивността на 80- 90%  от максимума, за да принудят мозъкът да се запасява с мускули. Силата винаги предхожда масата! Това е реалният натурален резултат. Няма как първо да направите големи мускули и след това те да станат силни. Това важи само и единствено, ако използваме медикаменти. И това е най-голямото противоречие. Списанията казват едно, а аз друго. Има праг на интензивност (70-80%), под който мозъка спира да отговаря с растеж. Практиката го е доказала. Уж, както пише, мускулът не знае колко вдига, уж не знам какво, а пък от 10 – 9  момчета се оказват в ситуацията от началото на статията. Нали досега са правили десетки защо не растат? Интересен е феноменът, наречен мозък – под тези 70% интензивност отказва да расте и това е. Дори и при тренировки с малки почивки, суперсерии, форсирани повторения и други техники изпълнени под този праг (70%) на интензивност растежът спира или е минимален. Не ме разбирайте погрешно – и аз правя 12-ки, но само по 2-3 седмици като част от възстановяването и ги имам по скоро като разнообразие отколкото за основа. Изпомпващите техники с леки килограми (50-60%) са много по-ефективни при прием на медикаменти.

  – Идва ред и на упражненията. Те трябва да са основни (клек, лег, тяга, изтласкване, протяжка и др.) – многоставни упражнения с максимално активиране на мускулни влакна. Гарантирам ви, че е различно да направиш клек или тяга с 200 кг. за 5 повторения и бицепсово сгъване с 40 кг. за 10 повторения. Мозъкът реагира по съвсем различен начин на тези два стимула. Хормоналния отговор на тежките смесени движения е доста по-силен от колкото при останалите движения. Нямате сметка да прахосвате ценни калории по скрипците. Едноставните движения трябва да са допълнителни и нищо друго, ако искате да растете натурално. И тук както при отслабването (точковата редукция не съществува), където искате да свалите само в корема, няма как да качите размер само в ръцете. Затова като видите някой с 50 см. ръце и 48 см. крака, трябва да знаете, че това не е натурален резултат. Чисто физиологически е невъзможно. За този размер ръце ви трябва обща маса (примерно 120кг.), което е невъзможно да стане без краката да са 80 см. Затова тежките смесени движения трябва да са вашия избор – спомагат за  качването на ОБЩА маса много повече от скрипците. Медикаментите променят играта и тогава може да се окажете (обект на подигравки) с 80 кг. тегло и 50см. ръце.

  – Храната, почивката и възстановяването са следващото парче от пъзела. Ендоморфите (като мен) няма да ги коментирам, поради простата причина, че те имат различни проблеми (трудно сваляне на тегло). Ектоморфите или така наречените “хардгейнери” трябва да набавят достатъчно калории, необходими за растежа и възстановяването. Истината е, че при тях чистото хранене не върши работа. Има едни задължителни 200 грама белтъчини и оттам на татък си трябва здраво хапване. Тук броенето на калории е враг. Честото и обилно хранене е приятел. На думи е толкова лесно колкото 60 кг. момче да казва на мен (150 кг.) как да отслабна, обаче няма друго решение. Забравете репликите от сорта: аз искам да качвам чисто само мускули. И тук хора на медикаменти се опитват да ви заблудят. Самите те, ако бяха качвали някога натурално, щяха да знаят, че номера не става. Един на 100, обикновено мезоморф, може да си го позволи, другите да не се притесняват от качването на известно количество мазнини. Просто физиологията е такава, че при завишен калориен прием натрупването на мускули и мазнини върви ръка за ръка. Сънят също е от голямо значение, защото повечето от регенериращите функции се извършват през нощта докато спите. Хормонът на растежа се отделя най-много през първия един час от съня, затова трябва да си осигурите пълноценен и достатъчен сън. Допълнителните спортни занимания като аеробиката, футбол и др. трябва да се ограничат максимално, защото разхищават ценни калории. Има един парадокс из залите – тежките и дебели момчета (като мен) не мърдат от площадката за щанги, а леките и слабите не слизат от бягащата пътека J. Трябва да е обратното момчета!!! Вие там, а аз на пътечката.

– И последното парче, това са суплементите и хранителните добавки. Топ 3 в списъка трябва да са: протеин, креатин и BCAA. След това идват различните въглехидратни напитки, които повишават инсулина (най-анаболния хормон). И накрая, ако имате финанси може да се поглезите с някой тест–бустер или друга добавка. Напоследък на пазара се появиха доста нощни формули, които осигуряват по-дълбок и по-пълноценен сън и също заслужават внимание. В името на истината трябва отбележа, че няма добавка, която компенсира неправилното и некачествено хранене.

Съберете парченцата, вижте голямата картина и ще можете да извлечете максимума от вложените усилия. Оставете медикаментите за доста по-късен етап от развитието си и се съсредоточете върху развиване на максималния си натурален потенциал. Не мога да премълча факта, че е пълно с хора, които са на стероиди (или са били) и нямат никаква представа как стоят нещата. Това обаче не им пречи да дават съвети и да критикуват хората, които изпъват жилите натурално. Все едно да получа завещание с много пари от леля ми в Америка и да започна да обучавам социално слаби как да забогатеят. Напукани типове не спират да леят мозък как се тренира, а нямат и най-малката идея как от 60кг. момче се става 90 кг. мъж за няма и 10 години.

Може да ви е интересно