Oxandrolone е създаден през 1964г се продава под търговската марка Анавар

Oxandrolone е създаден през 1964г в САЩ от американската компания Searle Co и се продава под търговската марка Анавар. 25 години по късно през 1989 е спрян от производство но негови аналози се произвеждат и до днес.

Приложение

В спорта се използва главно в леката атлетика, плуване, и др. В бодибилдинга, пауърлифтинга, стронгмен се използва не толкова често поради високата си цена и нуждата от по високи дози. С възможността да повишава значително креатин фосфата в мускулните влакна, Oxandrolone може да осигури значително подобрение на силата, без да причинява увеличение на тегло – качество, което може да бъде оценено от спортисти в леките категории. Въпреки факта, че много добре стабилизира андрогенните рецептори  (може би дори по-добре, отколкото тестостерона), прилагането му дори при много високи дози не води до значително увеличаване на мускулната маса. В същото време анаварът  е може би най-мощният анти-катаболик, той много добре „окупира“ кортизоловите рецептори,  тъй като им е антагонист (предотвратява активацията). Между другото, в допълнение към анти-катаболното действие, Oxandrolone има и друга полезна функция – той няма абсолютно никакъв ефект върху производството на тестостерон в тялото.

И все пак основната цел на Oxandrolone е подготовката за състезания. Няколко проучвания отбелязват способността на Oxandrolone да  изгаря мазнини, това може би се дължи на способността на лекарството да стабилизира много добре андрогенния рецептор. Антикатаболната активност на препарата е особено важна за периода на релеф преди състезание.

Накрая, метаболитите на Oxandrolone напълно напускат тялото за 10-12 дни, така че препаратът може да бъде взет в този период преди състезание, на което ще се осъществява допинг контрол.

Дози

Приемът на 40-50мг в силовите спортове е нещо нормално, но дори и прием на дози от порядъка на 150мг без съпортващи препарати, покачването на мускулна маса ще е незначително. За мост между циклите  се използват дози от порядъка на 30-40мг. Полу живота на анавара е 8-9 часа, така че може да се взима на три равни интервала от време през денонощието.

Комбинация с други препарати

За маса се комбинира добре с тест и дека. В  чисто орални цикли може да се комбинира с Methandrostenolone и оксиметолон. Във фази на релеф добре се комбинира с кленбутерол , станозолол и мастерон.

Може да ви е интересно