банани

За безалкохолните, бананите и витамин Е

Безалкохолните напитки са пълни с „кухи” калории и нищо полезно. Те съдържат предимно захар, подсладители и оцветители и консумацията им не е препоръчителна. Например в кенче кола или фанта има близо 30 грама захар, а в един литър съдържанието нараства на 120 грама. Само крайни ектоморфи могат да не се съобразяват с такова количество захар, но всички останали трябва да имат едно на ум.

Бананът е добра комбинация от бързо и бавно усвояеми въглехидрати, които осигуряват незабавна и продължителна енергия. В много спортове включително и фитнесa, бананът е предпочитан източник на енергия преди/по-време и след тренировка. Също така бананът съдържа калий, минерал който взема участие при мускулната контракция.

Витамин Е е един от най-важните и ефективни антиоксиданти. Освен че стимулира мускулния растеж и забавя мускулното разграждане, той притежава и редица здравословни качества. Стимулира сърдечно-съдовата и имунната система, подобрява зрението и участва в профилактиката на редица заболявания.

Може да ви е интересно