Фитнес по време на COVID-19

Знаем, че по-голямата част от залите и студията предприемат мерки, за да опитат и сведат до минимум риска от инфекции. Някои мерят температурата на своя персонал и членове, преди да влязат в сградата. Повечето ограничават размера на групите или влизането на членовете, за да осигурят социално дистанциране. Мнозина съкращават часовете си, за да осигурят време за дезинфекция на оборудването. „Ако влезете в спортна зала и видите, че функционира както през ноември 2019 г., това би било проблем“, казва д-р Дейвид Ароноф (директор на отдела по инфекциозни заболявания в Университета Вандербилт в Нашвил). „Но всеки най-вероятно се опитва да смекчи рисковете.“ Въпреки това, ние живеем с реалностите на COVID-19: Не можете да погледнете някого и да знаете дали е заразен, само защото се чувства добре или няма температура. Някои хора носят вируса и никога не проявяват симптоми. А има и хора, които са се разходали с вируса в продължение на дни преди да проявят симптоми. „Разбираемо е хората да имат желание да се занимават с неща, които ги карат да се чувстват добре – това намалява тревожността и страничните ефекти от социалната изолация“, добавя Ароноф.

6 неща, за които да се поинтересувате, преди да влезете във фитнес зала

1. Как разпределяте хората и оборудването?

С вирус, който се разпространява чрез капчици във въздуха, с неизвестен радиус на разпръскване и в среда, в която всички дишаме тежко, най-добрата ви защита е пространството, казва Ароноф. Пътеките за бягане не трябва да бъдат поставяни заедно; никой не трябва да бъде на машина непосредствено до вас; трениращите, както и инструкторите, трябва да са на поне  2 метра от вас по всяко време.

2. Има ли ограничение за това колко души могат да се съберат в една зала?

Броят на хората зависи изцяло от размера на вашия фитнес център. Но по-малко хора  означава по-малък шанс за заразяване.

3. Служителите носят ли маски?

Носенето на маска насърчава другите да го правят и да бъдат предпазливи и бдителни. Като се има предвид, че служителите са изложени на най-висок риск да се заразят с вируса (те взаимодействат с повечето хора в залата), те трябва да носят маска, за да защитят здравето ви.

4. Каква е вентилацията?

Освен да има място между хората, важно е залата да има система за вентилиране на потенциално заразен въздух. Вентилаторите просто рециркулират заразени въздушни капчици. Залата трябва да има или добра вентилационна система, или достатъчно прозорци и врати, за да се движи въздух през стаята.

5. Колко често дезинфекцирате оборудването и имате ли на разположение дезинфектант, който членовете могат да използват?

Служителите трябва да дезинфекцират редовно цялото оборудване между тренировките. Освен това трябва да има достатъчно начини да се гарантира, че оборудването за обща употреба може лесно да бъде дезинфекцирано от трениращите, казва Ароноф. Ръководството трябва да има дезинфектиращ спрей и хартиени кърпи или предварително накиснати кърпички, налични на множество места из салона, които можете да използвате. Избършете уредите преди да го използвате (в случай че последният човек е бил небрежен) и отново след като сте готови с тренировката. Освен това навсякъде трябва да има различни средства за дезинфекция на ръцете.

6. Какво се правите, за да насърчи отговорността?

„Често хората  ходят на фитнес, за да спортуват или да се отпускат [в спа или сауната на фитнеса], когато се чувстват зле“, посочва Ароноф. Лесно е да отпишете лекото гъделичкане в гърлото, когато влизате на тренировка. „Фитнес залите трябва да имат табели, които насърчават тези принципи и любезно напомнят на хората да си останат у дома, ако имат някакви симптоми на COVID-19, за да предпазят здравето на другите “, добавя той.

Може да ви е интересно