омега 3

Доказано работещите добавки

Суплементната индустрия напредва и с нея напредват рекламните небивалици за ефективността на продуктите. Доста често може да срещнете реклами, които обещават бързи и невероятни успехи и стероиден ефект. Суплементът Х обещава 300% повече сила или приемът само на едно хапче дневно от продукта А ще ви осигури 10 килограма мускули за 30 дни и всичко това без пари или само за 99,00 лева, което като погледнеш е нищо за стероидния ефект, който предизвиква. Веднага ще дам пример с такъв суплемент – Екдистерон. Пил съм го в всякакви дози и всякакви концентрации и ефектът от приема клони към нула. Въобще на пазара за добавки има всякаква екзотика и от колкото по-далечна и незнайна държава идват, толкова по-скъпи са и „ефективни”. Рекламите са гръмки, оборотите са големи, но истината е, че много малко суплементи работят добре и никои от тях дори не се доближава до стероидния ефект. Тук ще изброя основните добавки, които са доказали малко или много своето действие и могат при правилен тренировъчен и хранителен режим да подпомогнат усилието за изграждане на атлетично тяло.

таблетки добавки


Kрeатин

Креатинът е естествена субстанция в организма и е най-изследваната добавка на пазара. Приемът му като суплемент ще повиши енергията за тренировка, ще повиши силата, ще увеличи обема на мускулната клетка и в крайна сметка ще увеличи мускулната маса. Монохидратът е класика, но ако имате стомашни проблеми може да го замените с друга форма на креатин.

Мултивитамини и минерали

Това е очевиден избор, но в същото време много атлети ги пренебрегват. Тялото на атлета се нуждае от широк спектър хранителни вещества, които трябва да се набавят като суплемент, за да функционира то оптимално. Недостигът на някои минерали като цинк и магнезий може да се отрази негативно на тренировката. Почти всяка фирма има мултивитаминен комплекс и изборът се определя от наличните финанси.

BCAA

Това са аминокиселини с разклонена верига – леуцин, изолеуцин и валин. Тези незаменими аминокиселини са важни за атлета, защото метаболизират в мускулите, а не в черния дроб. Те се използват за изграждане на мускули или изгарят за енергия. Един от големите им плюсове е, че стабилизират кръвната захар и помагат много, ако тренирате или правите аеробика на гладно. За предпочитане е да се закупуват под формата на прах.

Глутамин

Глутаминът е многоспектърна добавка и може да въздейства на тялото по много начини. Тя допринася за подсилване на имунната система, стимулира синтеза на протеин, поддържа нивата на гликогена и помага за запазването на мускулната маса. Нужно е да се спомене, че ефективната доза е доста повече от посоченото на етикетите на производителя и трябва да си осигурите поне 20-40 грама дневно.

Рибено масло

Приемът на рибено масло като суплемент осигурява на организма така ценните за него омега 3-мастни киселини. Те имат много здравни ползи включително намаления риска от сърдечно-съдови заболявания.

Това са основните 5 добавки, за които си струва да похарчите пари. Едва след това може да помислите за аргинин, бета аланин и стотиците други, които чакат на рафта, за да покажат вълшебното си действие.

омега 3

Може да ви е интересно