Тренировките Battle rope за по-високи резултати

Ако ходите редовно на фитнес и тренирате усърдно ден след ден, със сигурност изпадате в ситуации, при които трябва  да се борите с монотонността и рутината в тренировката. Едни и същи програми с едни и същи упражнения постоянно ви тормозят, намаляват мотивацията и спират прогреса. Така че от време на време трябва да разчупите стереотипа и да опитате нещо ново. Едно от тези нови неща, които могат да ви разнообразят и да повдигнат фитнес нивото ви е Battle rope /бойно въже/. Както подсказва името, това са супер големи въжета, които са достатъчно тежки /7,5-20кг/, за да накарат мускулите да работят като никога преди.

Можете да тренирате  ръцете, рамената и краката, като същевременно получавате супер кондиционна тренировка. Съставянето на комплекси от високо интензивни интервални тренировки (HIIT) с Battle rope могат да подобрят аеробния и анаеробния капацитет само за няколко седмици. На всичко от горе тренировката с Battle rope гори по 10-15 килокалории на минута, което е повече от Burpees и клек. Battle rope тренировката е уникална и ще ви помогне в кратък срок да подобрите своята кондиция, експлозивност и скорост. Тренировката с 20 килограмово въже изисква изключителна здравина и издръжливост, особено в горната част на тялото, където ще разберете, че съществуват мускули, които не сте подозирали, че имате. Заради удобството, лесното изпълнение и най-вече заради своята ефективност и невероятни резултати  Battle rope се среща все по-често в фитнес салоните, залите за кросфит и ММА клубове. В ММА Battle rope  се използва за развиване на силата, скоростта и максималната експлозивност на ръцете и средната част на тялото, където въжето почти няма алтернатива. В същото време може да се окаже добър заместник на кардио уредите и да увеличи пулса и потенето от първата минута на тренировката.

Ползи

  • бързо повишаване на пулса и голямо изразходване на калории
  • увеличава интензивността на тренировката
  • подпомага изгарянето на мазнините
  • подобрява издръжливостта
  • натоварва цялото тяло – плюс хвата
  • оказва малък или никакъв натиск върху ставите

На  пръв поглед една лесна HIIT програма би изглеждала така:

  • за начинаещи – интервал от 20 секунди работа – 1 минута почивка
  • средно напреднали – 40 секунди работа – 1 минута почивка
  • за напреднали – 1 минута работа – 1 минута почивка

Разбира се продължителността и броя на интервалите могат да бъдат променени според целите, който преследвате.

Battle rope е проста, забавна и изключително ефективна алтернатива на традиционните тренировки. Не се съмнявайте, а вземете въжето в ръка и опитайте някои от упражненията.

Може да ви е интересно