шкембе дебел

Как да отслабнем: 25 начина да стопим мазнините по-бързо (част II)

прочетете част първа Как да отслабнем: 25 начина да стопим мазнините по-бързо (част I)

14. Оставете безалкохолните и алкохола

„Пийте повече вода,“ съветва Бойс. „Това ще спре тялото да я складира заради недостига ѝ. Хората често не осъзнават, че складирането на вода в организма означава, че приемът и е недостатъчен.“ Водата е полезна за вас и активното ви здраво тяло, но заместителите като безалкохолни напитки и алкохол са най-неподходящото нещо, което можете да поемете, когато се опитвате да отслабнете. Напитките с високо съдържание на захар ще повишат теглото ви, без дори да го осъзнавате. Забравете за напитките с добавки и си налейте една студена чаша Н2О. Има и здравословни алтернативи на водата, които не съдържат калории, но съдържат много хранителни вещества.

15. Яжте повече риба

Има много причини рибата да е основен избор, когато се опитвате да отслабнете. Най-важната е лептинът. Хората, хранещи се с риба редовно, имат по-ниски нива на лептин, който потиска апетита. По-високите нива на лептин се свързват с по-бавен метаболизъм, рибата е станала основна част от диетата на тези, които се опитват да отслабнат. Така че нападайте сьомгата и тона.

16. Научете се да обичате зеленчуците

„Зеленчуците, особено кръстоцветните, имат анти-естрогенен ефект, което означава, че намаляват хормона, отговорен са складирането на мазнини,“ казва Бойс. „Увеличеният прием на зеленчуци може да ви помогне да отслабнете. И освен това са полезни.“ Експериментирайте с нови рецепти и подправки, които ще направят зеленчуците по-вкусни. Това е добра основа за една ефективна диета за отслабване.

17. Хранете се по малко, но по-често

Има причина диетолозите да казват на клиентите си, че трябва да се хранят 6 пъти дневно с по-малки порции, вместо да продължават с 3 по-големи хранения, както повечето хора правят. Всичко е с цел намаляване усещането за глад и избягване на преяждането. Когато тялото е гладно няколко часа, то предполага, че повече няма да приеме храна никога и така се увеличава вероятността от преяждане. За да се намали този ефект, може да се  храните 6 пъти дневно с по-малки порции. Добре разпределените хранения ще ви държат сити през целия ден.

18. Разнообразявайте калорийния прием

Ето интересен факт за човешкото тяло – то е много по-умно отколкото си мислите. Ако целта ви за дневен калориен прием е 1500 калории и го поддържате постоянен всеки ден, тялото ви ще свикне и метаболизмът ще навлезе в плато. Ако искате да „измамите“ тялото и да рестартирате метаболизма, трябва да разнообразите калорийния прием, за да не може тялото да свикне с него. Пробвайте да намалите калориите на 1200 днес и увеличете до 1800 на следващия ден. Ако средната стойност остава непроменена, тогава няма проблем. Но това може да ускори метаболизма и да ви помогне да стопите мазнините по-бързо.

19. Не пропускайте закуската

Здравословната закуска може да ви помогне да свалите килограми и да ги задържите. Често, хората пропускащ закуската, се опитват да наваксат калорийния прием през деня, приемайки храна с по-ниско качество. Закуската е първото хранене за деня преди да започнете да горите калориите. Хранете се сутрин, за да имате добър и по-здравословен ден.

20. Намалете въглехидратите, поемайте повече протеини и мазнини

„Най-важната стъпка е контрол на въглехидратите,“ казва Дъфи. „Много хора напълняват защото приемат много въглехидрати, само въглехидрати, и то късно вечер. Вместо това трябва да поемат въглехидрати в комбинация с протеини и мазнини. Храненето само с въглехидрати увеличава кръвната захар. Това води до свръхпроизводство на инсулин и тялото започва да складира мазнини. Накратко, усещането за глад и нуждата от прием на повече захар се засилват. Когато въглехидратите са комбинирани с протеини и мазнини, глюкозата в кръвта се намалява, за да се обработят протеините и мазнините. Това няма да доведе до завишено отделяне на инсулин и запасяване с мазнини, гладът и нуждата от захар ще са по-малки.“

21. Не бъдете мързеливи

Това е доста неопределено изказване. Но ето какво значи: винаги ли използвате асансьора, когато искате да се качите на втория или третия етаж? Да? Време е да използвате стълбите. Има много начини да станете по-активни и да започнете изгарянето на мазнини: използвайте високо бюро без стол (или с бягаща пътечка). Ударете една серия лицеви опори по време на рекламите, докато гледате телевизия. Разбирате идеята. Просто станете и се раздвижете.

22. Ходете повече, карайте по-малко

Това е ясно: колкото повече ходите, толкова по-активни ставате. Колкото по-активни ставате, толкова повече калории горите и сваляте повече килограми. Вместо да идете с колата за чаша кафе сутрин, идете пеш. Ако искате да идете със семейството до парка, зарежете колата и обуйте любимите си маратонки. Не само ще спестите от бензин, но и е полезно за тялото.

23. Редовни медицински прегледи

По принцип е добра идея да ходите на медицински преглед редовно, но и е важно да знаете, че тялото ви е в добра форма за упражненията в залата, бягането или други фитнес занимания. Важно е да преглеждате щитовидната жлеза редовно, за да се уверите, че не страдате от хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). Според Националния Информационен Център по Ендокринни и Метаболитни Заболявания, щитовидната жлеза контролира метаболизма. Затова е важно да знаете дали щитовидната жлеза работи добре, когато се опитвате да отслабнете (или да предотвратите напълняване). Ако не можете да отслабнете (въпреки, че тренирате и се храните правилно), може би е добра идея да проверите щитовидната жлеза.

24. Спете повече

Попитахме Д-р Майкъл Бреъс (световно известен лекар по съня и консултант на екипа зад Renew SleepClock) защо сънят е толкова важен за здравето. Ето какво отговори той:

Недоспиването има три последствия, които водят до наднормено тегло. Когато е лишено от сън, тялото реагира на хормонално ниво, което възпрепятства загубата на тегло. Когато ви се спи, тялото е под стрес, мислейки си, че предстои опасност (иначе щяхте да спите). Това забавя метаболизма, за да пести енергия. Второ, апетитът се изостря заради по-високите нива на кортизол. Целта е прием на повече храна и енергия. И трето, изборът на храна може да се промени. Тялото вече има нужда от храна с по-високо съдържание на въглехидрати и мазнини. Това спомага производството на серотонин, който ви успокоява в стресова ситуация.

Извод: спете по-дълго или дремвайте.

25. Спрете да гледате кантара

Постоянно ли гледате кантара? Всяка сутрин ли се взирате в тази гибелна плоча още преди да се облечете? Не си правете тази мечешка услуга. Особено когато се опитвате да отслабнете и заякнете. Да стъпите на кантара и да видите, че стрелката не е по-ниско, може да има отрицателен ефект. Вместо това зарежете числата и се придържайте към плана си. Ще сте здрави и мазнините ще изчезнат. Но също така се знае, че тези, които се мерят редовно, успяват да задържат ниското тегло по-дълго време. Имайте го предвид.

Може да ви е интересно