Хормонът на растежа

Растежният хормон (GH) е най-важния хормон, когато става въпрос за състава на тялото (телесния състав), тъй като играе ключова роля в регулирането на метаболизма и на обмяната на веществата в организма – изгаря мазнините в тялото за производство на енергия и гарантира, че протеинът е доставен до мускулните клетки за синтез.

Секрецията на хормон на растежа в най-голяма степен се случва по време на сън, когато тялото почива и се задействат възстановителните механизми. Освен другите функции много важно за силовите спортове е и способността му за регенериране на съединителната тъкан включително колаген и хрущял.

Растежният хормон намалява при диети богати на въглехидрати, което обяснява защо една диета богата на белтъчини и мазнини дава възможност за постигането на по-добър телесен състав, отколкото диета с високи въглехидрати или такава с много малко мазнини.

Някои основни принципи, които могат естествено да манипулират хормона на растежа от гледна точка на неговата повишена секреция, могат да бъдат обобщени както следва:

  • намаляване на приема на бързи въглехидрати и замяната им с такива с нисък глицемичен индекс, особено в храненето преди сън. Покачването на инсулина възпрепятства отделянето на GH,което е най-силно през първия един час след заспиване.
  • Яжте 5-7 малки хранения на ден, вместо три по-големи. По-едрите момчета могат да ги намалят до четири, което е оптимално предвид завишения прием на протеин.

Използвайте и суплементи през деня за повишаване на GH като например  някоя форма на аргинин, 4-5 грама два пъти дневно. Преди тренировка и преди сън на гладно.

Тренировките трябва да са с по-високо ниво, по-голям брой повторения (12-15) и с по-малки почивки между сериите и упражненията. Суперсерии и трисети също са много удачни за повишаване на нивото на GH. Въобще в тренировките трябва да се концентрирате към такива, които отделят максимално количество млечна киселина, защото тя задейства отделянето на Хормона на растежа. HIIT, TABATA и кросфит комплексите са също възможния избор.

Може да ви е интересно