7 съвета за по-оптимално хранене

Хранете се бавно

Бързото хранене и покачването на мазнини вървят ръка за ръка, защото много често завършват с преяждане. Необходими са 10-20 минути, докато стомаха сигнализира в мозъка, че храната е в достатъчно количество. „Нахвърлянето” върху храната е лош навик, с който трябва да се справите.

Яжте зеленчуци всеки ден

Зеленчуците са компонент от храната, който се пренебрегва най-много. Повечето спортисти са стриктни по отношение консумацията на белтъчини и въглехидрати и често забравят да си набавят фибри, витамини и минерали с добавка на зеленчуци към менюто. Приемът на няколко порции различни зеленчуци дневно, освен това ще разнообрази скучната диета.

Яжте нискогликемични въглехидрати

Премахнете всички високогликйемични въглехидрати (захар, теста, сладки, рафинирани продукти) и ги заменете с нискогликемични плодове и зеленчуци. Зеленчуците, особено листните са много питателни, съдържат фибри и покачват инсулина минимално. Те са богати на антиоксиданти и съдържат вещества, които помагат на организма да се детоксикира. Кръстоцветните зеленчуци като къдраво зеле, карфиол, броколи и др. са удачен избор.

От плодовете наблегнете на ягодоплодните: ягода, малина, къпина, боровинка. Те са с високо съдържание на антиоксиданти и съединения като полифенолите, които помагат за детоксикацията и борбата с свободните радикали.

Яжте повече въглехидрати след тренировка

Въглехидратите след тренировка няма да могат да се натрупат като мазнини, тъй като трябва да възстановят понижените нива на глюкоза в следствие на тренировката. Яжте 25% от дневната дажба въглехидрати именно след тренировка.

Яжте повече сурови и непреработени храни

Винаги когато е възможно яжте естествени и непреработени храни – плодове, зеленчуци, ядки, семена и др. Така избягвате приема на прекалено много консерванти и други вредни за здравето хранителни добавки. Непреработените храни имат добра хранителна стойност и могат до голяма степен да покрият дневните нужди от витамини, минерали и хранителни вещества.

Яжте полезни мазнини

Здравословният прием на мазнини е от съществено значение за структурата на тялото, тъй като мазнините от храната се използват за направата на липидния слой на клетката и участват в производството на хормони като тестостерона. Диети, които съдържат 30-50% мазнини държат тестостерона в много по-високи стойности, дори и при жените, при които е доста по-нисък. На много хора диетите с по-високо съдържание на мазнини и по-ниско на въглехидрати действат доста добре. Ключът е да се приемат правилните мазнини и да се изключат всички транс и хидрогенирани мазнини от храната. Те увреждат инсулиновите рецептори на клетките и забавят метаболизма.

Яйцата – отличен източник на протеин

Яйцата са с много добър хранителен профил, лесни за приготвяне и евтини за набавяне. Ако търсите чист източник на протеин, яжте само белтъка. Ако искате да си осигурите мазнини, лецитин и други полезни хранителни вещества, яжте и жълтъка. Протеинът в яйцата има най-голяма биологична стойност от всички хранителни продукти.

Може да ви е интересно