9 странични ефектa от консумацията на твърде много кофеин

Кафето и чаят са невероятно здравословни напитки. Повечето видове съдържат кофеин, вещество, което може да повиши настроението, метаболизма, умствената и физическата работоспособност.

Проучванията, цитирани от списание Healthline, също така показват, че приемът на кофейн е безопасен за повечето хора, когато се консумира в ниски до умерени количества. Високите дози кофеин обаче могат да имат неприятни и дори опасни странични ефекти.

Изследванията показват, че човешките гени имат голямо влияние върху толерантността към веществото. Някои хора могат да консумират много повече кофеин, отколкото други, без да изпитват отрицателни ефекти. От друга страна, хората, които не са свикнали с кофеина, могат да получат симптоми след консумация дори на количества, които обикновено се считат за умерени.

Ето 9 странични ефекта от консумацията на твърде много кофеин.

1.Тревожност

Известно е, че кофеинът повишава бдителността. Той действа по този начин, като блокира ефектите на аденозин, мозъчен химикал, който ви кара да се чувствате уморени. В същото време предизвиква освобождаването на адреналин, хормонът „бий се или бягай“, свързан с повишена енергия.

При по-високи дози обаче тези ефекти могат да станат по-силно изразени, което да доведе до безпокойство и нервност.

Всъщност предизвиканото от кофеин тревожно разстройство е един от четирите свързани с кофеина синдрома, изброени в Диагностично-статистическия наръчник на психичните разстройства (DSM), публикуван от Американската психиатрична асоциация.

Съобщава се, че изключително висок дневен прием от 1000 mg или повече на ден причинява нервност, тревожност и подобни симптоми при повечето хора, докато дори умереният прием може да доведе до подобни ефекти при чувствителните към кофеин индивиди.

Освен това е доказано, че умерените дози предизвикват учестено дишане и увеличават нивата на стрес, когато се консумират наведнъж.

Съдържанието на кофеин в кафето е силно променливо. За справка, голямото („гранде“) кафе в Starbucks съдържа около 330 mg кофеин.

Ако забележите, че често се чувствате нервни, може би е добра идея да погледнете приема си на кофеин и да го намалите.

2. Безсъние

Способността на кофеина да помага на хората да останат будни е едно от най-ценените му качества.

От друга страна, твърде много кофеин може да затрудни получаването на достатъчно възстановителен сън.

Проучванията са установили, че по-високият прием на кофеин изглежда увеличава времето, необходимо за заспиване. Може също да намали общото време за сън, особено при възрастни хора.

За разлика от това, изглежда, че ниските или умерените количества кофеин не влияят много на съня при хора, считани за „добре спящи“..

Може да не осъзнавате, че твърде много кофеин пречи на съня ви, ако подценявате количеството кофеин, което приемате.

Въпреки че кафето и чаят са най-концентрираните източници на кофеин, той се съдържа и в содата, какаото, енергийните напитки и няколко вида лекарства.

Например, една енергийна напитка може да съдържа до 350 mg кофеин, докато някои други стимулиращи напитки осигуряват огромните 500 mg само в една доза.

Важното е, че количеството кофеин, което можете да консумирате, без това да повлияе на съня ви, ще зависи от вашата генетика и други фактори.

В допълнение, кофеинът, консумиран по-късно през деня, може да попречи на съня, тъй като ефектите му могат да отнемат няколко часа.

Изследванията показват, че докато кофеинът остава във вашата система средно пет часа, периодът от време може да варира от един час и половина до девет часа, в зависимост от индивида.

Важно е да обърнете внимание както на количеството, така и на времето на прием на кофеин, за да оптимизирате съня си.

3. Храносмилателни проблеми

Много хора откриват, че сутрешната чаша кафе помага да се раздвижат червата им.

Слабителният ефект на кафето се дължи на отделянето на гастрин, хормон, който стомахът произвежда, за да ускори активността в дебелото черво. Нещо повече, доказано е, че безкофеиновото кафе предизвиква подобен отговор.

Въпреки това, самият кофеин също изглежда стимулира движението на червата чрез увеличаване на перисталтиката, контракциите, които движат храната през храносмилателния тракт.

Като се има предвид този ефект, не е изненадващо, че големите дози кофеин могат да доведат до разхлабване или дори до диария при някои хора.

Въпреки че дълги години се смяташе, че кафето причинява язва на стомаха, голямо проучване на повече от 8000 души не откри никаква връзка между двете.

От друга страна, някои изследвания показват, че кофеиновите напитки могат да влошат гастроезофагеалната рефлуксна болест при някои хора. Това изглежда особено важи за кафето.

Тъй като кафето може да има големи ефекти върху храносмилателната функция, може да искате да намалите количеството, което пиете, или да преминете към билков чай, ако имате някакви проблеми.

4. Разрушаване на мускулите

Рабдомиолизата е много сериозно състояние, при което увредените мускулни влакна навлизат в кръвта, което води до бъбречна недостатъчност и други проблеми.

Честите причини за рабдомиолиза включват травма, инфекция, злоупотреба с наркотици, мускулно разтягане и ухапвания от отровни змии или насекоми.

Освен това, има няколко съобщения за рабдомиолиза, свързани с прекомерен прием на кофеин, въпреки че това е относително рядко.

При един случай жената е получила гадене, повръщане и потъмняване на урината, след като е изпила 1 литър кафе, съдържащо приблизително 565 mg кофеин. За щастие тя се възстановила след лечение с лекарства и прием на течности.

За да намалите риска от рабдомиолиза, най-добре е да ограничите приема си до около 250 mg кофеин на ден, освен ако не сте свикнали да консумирате повече.

5. Пристрастяване

Въпреки всички ползи за здравето на кофеина, не може да се отрече, че той може да се превърне в навик.

Подробно изследване предполага, че въпреки че кофеинът задейства определени мозъчни химикали, подобно на начина, по който правят кокаина и амфетамините, той не причинява класическа зависимост по начина, по който тези лекарства.

Това обаче може да доведе до психологическа или физическа зависимост, особено при високи дози.

В едно проучване 16 души, които обикновено консумират висок, умерен или никакъв кофеин, са участвали в тест с думи, след като са преминали без кофеин през нощта. Само потребителите на висок кофеин показват пристрастие към думите, свързани с кофеина, и са имали силно желание за кофеин.

Освен това честотата на приема на кофеин изглежда играе роля за степента на зависимост.

Въпреки че изглежда съединението не предизвиква истинска зависимост, ако редовно пиете много кафе или други кофеинови напитки, има много голям шанс да станете зависими от неговите ефекти.

6.Високо кръвно налягане

Като цяло кофеинът не изглежда да увеличава риска от сърдечни заболявания или инсулт при повечето хора.

Доказано е обаче, че повишава кръвното налягане в няколко проучвания поради неговия стимулиращ ефект върху нервната система.

Повишеното кръвно налягане е рисков фактор за инфаркт и инсулт, тъй като с времето може да увреди артериите, ограничавайки притока на кръв към сърцето и мозъка.

За щастие ефектът на кофеина върху кръвното налягане изглежда временен. Освен това, кофеинът има най-силно въздействие върху хора, които не са свикнали да го консумират.

Доказано е също, че високият прием на кофеин повишава кръвното налягане по време на тренировка при здрави хора, както и при тези с леко повишено кръвно налягане.

Следователно, важно е да обръщате внимание на дозировката и времето на прием на кофеин, особено ако вече имате високо кръвно налягане.

7. Бърз сърдечен ритъм

Стимулиращите ефекти от високия прием на кофеин могат да накарат сърцето ви да бие по-бързо.

Това може също да доведе до променен сърдечен ритъм, наречен предсърдно мъждене, което се съобщава при млади хора, консумирали енергийни напитки, съдържащи изключително високи дози кофеин.

В едно проучване жена, която е взела масивна доза кофеин на прах и таблетки при опит за самоубийство, е развила много бърз сърдечен ритъм, бъбречна недостатъчност и други сериозни здравословни проблеми.

Този ефект обаче изглежда не се проявява при всички. Всъщност дори някои хора със сърдечни проблеми могат да понасят големи количества кофеин без никакви неблагоприятни ефекти.

В едно контролирано проучване, когато 51 пациенти със сърдечна недостатъчност консумират 100 mg кофеин на час в продължение на пет часа, сърдечната честота и ритъмът им остават нормални.

Независимо от смесените резултати от проучванията, ако забележите някакви промени в сърдечната честота или ритъма след пиене на кофеинови напитки, помислете за намаляване на приема.

8. Умора

Известно е, че кафето, чаят и другите кофеинови напитки повишават енергийните нива.

Те обаче могат да имат и обратен ефект, като доведат до отскок на умората, след като кофеинът напусне вашата система.

Разбира се, ако продължите да пиете много кофеин през целия ден, можете да избегнете ефекта на умората. От друга страна, това може да повлияе на способността ви да спите.

За да увеличите максимално ползите от кофеина върху енергията и да избегнете повторна умора, консумирайте го в умерени, а не във високи дози.

9. Често уриниране

Повишеното уриниране е често срещан страничен ефект от високия прием на кофеин поради стимулиращите ефекти на съединението върху пикочния мехур.

Може да сте забелязали, че трябва да уринирате по-често от обикновено, когато пиете повече кафе или чай.

Повечето изследвания, разглеждащи ефектите на съединението върху честотата на уриниране, са фокусирани върху възрастните хора и тези със свръхактивен пикочен мехур или инконтиненция.

В едно проучване 12 души от млада до средна възраст със свръхактивен пикочен мехур, консумирали 4.2 mg кофеин на килограм телесно тегло дневно, са имали значително повишаване на честотата на уриниране и спешност.

За човек с тегло 68 килограма това би се равнявало на около 300 mg кофеин на ден.

Освен това, високият прием може да увеличи вероятността от развитие на инконтиненция при хора със здрав пикочен мехур.

Ако пиете много кофеинови напитки и смятате, че уринирането ви е по-често, отколкото би трябвало, може да е добра идея да намалите приема, за да видите дали симптомите ви се подобряват.

Може да ви е интересно