рак левкимия

Има ли метформинът антираков ефект?

Старо лекарство и нова добавка могат да помогнат за активирането на AMPK, което може да накара раковите клетки да умрат от глад.

Метформин, първоначално известен като глюкофаг, в момента се използва от диабетици тип II по целия свят за потискане на производството на глюкоза от черния дроб. Той също така повишава чувствителността на черния дроб, засилва усвояването на глюкозата от тъканите и намалява индуцираното от инсулин потискане на окисляването на мастни киселини.

Но забравете за способността му да контролира кръвната захар и се съсредоточете върху способността му да се бори с рака. В едно от най-мащабните проучвания от този тип, група учени изследват 10-годишните истории на 8000 диабетици тип II, които са използвали метформин. Те откриват, че употребяващите метформин имат невероятните 54% по-ниска честота на всички видове рак в сравнение с общата популация.

Не само, че лекарството показва превантивен ефект, но употребяващите метформин, които развиват рак, имат много по-висок процент на преборване на коварната болест, включително тези със злокачествени тумори на белия дроб, дебелото черво и гърдата. Колкото по-рано започват да използват метформин, за толкова по-дълго успяват да отблъскват рака.

Тогава защо едно лекарство за понижаване на кръвната захар би предпазвало от рак? Една от причините е, че намалява затлъстяването, което е рисков фактор за повече от дузина видове рак. (Като цяло има 59% увеличение на случаите на рак за всяко увеличение с 5 единици на индекса на телесна маса или BMI.)

Второ, метформинът увеличава производството на ензим, известен като аденозин монофосфат киназа или AMPK, който освен че е горивен сензор и метаболитен главен превключвател, регулира клетъчния растеж и репликация. Може да „каже“ на клетките да спрат да черпят енергия. След като AMPK се активира, раковите клетки в крайна сметка умират от глад, тъй като жизнената линия на енергията е прекъсната.

Проблемът: Метформинът има недостатъци

Хората, приемащи метформин, могат да развият страничен ефект, наречен лактатна ацидоза, който може да бъде фатален. Други просто не се чувстват добре, докато използват лекарството. Също така има доказателства, че медикаментът може да попречи и на мускулния растеж.

Натурален заместител

За щастие, има естествен заместител, който повлиява на AMPK (и вероятно на рака) по същия начин като метформин.

Нарича се циандин 3-глюкозид (продава се като Indigo-3G) и е полифенол, съдържащ се в някои горски плодове. Освен това благоприятно разпределя хранителните вещества в мускулите вместо в мазнините, така че едновременно се бори с рака и ви подхранва.

Източник: T Nation

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Може да ви е интересно