масло смяна

Въпроси и отговори за двигателното масло – част 2

Продължаваме поредицата от статии за моторното масло и неговата употреба. Днес ще говорим за добавките, загряването на двигателя, смяната на масления филтър и спестяването на гориво чрез използването на качествено масло.

Използване на добавки и добавки за подобряване на качеството на маслото

Експертите не препоръчват използването на добавки. Всички съвременни висококачествени моторни масла вече съдържат необходимия състав от добавки за надеждна защита на двигателя. Дори използването на скъпи видове добавки може да наруши баланса на двигателя.

Производителите на камиони обикновено забраняват използването на допълнителни добавки. При правилния избор на моторно масло за бензинови или дизелови двигатели не са необходими допълнителни добавки.

Трябва ли да загрявам двигателя през зимата?

Загряването на двигателя през зимата, разбира се, трябва да се направи. Но не го правете дълго време. Например, производителите на нови автомобили изобщо не препоръчват загряване на двигателя. Достатъчно е да издържите 2-3 минути и вече можете да започнете да се движите.

И ако имате кола с голяма година на производство, тогава трябва да изчакате не повече от 5-7 минути и вече да започнете да се движите бавно на ниска скорост, докато двигателят достигне работната си температура.

В Русия зимният период може да бъде доста тежък, затова се препоръчва използването на синтетично моторно масло. Благодарение на свойствата си не губи своите вискозни свойства.

Препоръчваме да използвате висококачествено синтетично моторно масло във вашия автомобил, като Divinol Syntholight SL GM 5W-30. Формулирано с най-модерната технология за синтез, това масло ще осигури бързо смазване дори при ниски температури. Моторното масло Divinol Syntholight не губи течливост до -35 градуса.

Но не забравяйте, че моторното масло трябва да бъде избрано въз основа на допустимите отклонения на автомобилния производител , ако имате затруднения с избора, свържете се с нашите специалисти.

Смяна на маслен филтър

Масленият филтър трябва да се смени едновременно със смяната на маслото на двигателя. Целта на масления филтър е да филтрира циркулиращото двигателно масло и да събира всички твърди частици мръсотия, метал и др.

Спестяване на гориво с двигателно масло

Да, това е абсолютно правилно. Когато горивото се изгаря, двигателят получава енергия, която се изразходва за преодоляване на съпротивлението на триене. С помощта на някои видове моторно масло съпротивлението на триене в двигателя се намалява, като по този начин се увеличава енергията, която в резултат се трансформира в движение. Поради това потреблението на бензин в колата става по-малко.

Намаляване на маслото в автомобилен двигател

Леко понижаване на нивото на моторното масло в двигателя на автомобила е нормално. По време на работа на двигателя буталото се спуска и върху стените на цилиндъра остава тънък маслен филм, който всъщност изгаря.

Повишеният разход на двигателно масло се счита за нормален при по-старите двигатели, поради износване на буталните пръстени или уплътненията, които позволяват на маслото да премине в горивната камера.

Ето защо е необходимо да следите нивото на маслото и да проверявате нивото му. Ако нивото на маслото е ниско, долейте незабавно. Доливането на моторно масло в двигателя трябва да е от една и съща марка и в никакъв случай да не се смесват различни видове моторно масло.

Може да ви е интересно