шкембе дебел

Около 30 процента от децата в начална училищна възраст в Европа са с наднормено тегло

Около 30 процента от децата в начална училищна възраст в Европа са с наднормено тегло или затлъстяване, съобщи ДПА, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). Очаква се броят на децата, които попадат в една от двете категории, да продължи да нараства през следващите години. 

Данните бяха изнесени от Регионалния офис на СЗО в Загреб по повод обявяване на политика за превенция на детското затлъстяване.

СЗО се позова на европейския доклад за затлъстяването от 2022 г., които организацията публикува преди около година. Според него повече от половината възрастни в Европа са с наднормено тегло. Сред момчетата на възраст между седем и девет години 29 процента са с наднормено тегло, при момичетата на същата възраст процентът е 27.

Хората с индекс на телесна маса повече от 30 се определят като затлъстели. Тези с индекс над 25 се определят като страдащи от наднормено тегло. 

Индексът на телесната маса се определя на база ръст и килограми.

Съпругите на 16 европейски лидери участват в дискутирането на проблема под патронажа на първата дама на Хърватия Саня Мусич-Миланович. 

В сряда беше приета декларация с препоръки за борба с все по-нарастващото затлъстяване в детска възраст. 
„Нашите деца растат в среда, в която е изключително трудно да се хранят добре и да бъдат активни. Това е в основата на епидемията от затлъстяване“, каза Директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клюге. Държавните ръководители и обществата трябва да действат бързо, за да обърнат тенденциите, допълни той. Декларацията от Загреб е важна първа стъпка към борба с проблема.  БТА

Може да ви е интересно