Ползи от тренировките с тежести

Увеличаване на мускулната маса и силата

Постепенният процес на загуба на мускулна маса и сила, засяга повечето възрастни хора. Тренировките за сила и издръжливост могат да ни помогнат да поддържаме мускулната си маса и вероятно ще имат значителен ефект върху цялостното качество на живот ни.

Намалена телесна мазнина

За възрастните хора е важно да поддържат здравословно телесно тегло с напредването на възрастта. По-възрастните хора губят тегло с течение на времето, често поради заболяване и намален апетит. Важно е да се има предвид, че е добре те да не натрупват твърде много телесни мазнини, защото това може да доведе до повишен риск от здравословни проблеми.

Подобрено здраве на сърцето

Може да е изненадващо, но тренировките за сила и издръжливост могат да подпомогнат здравето на сърцето. Проучване, публикувано в американското списание за наука и спорт, Medicine & Science in Sports & Exercise, е установявило, че хората, които понякога изпълняват тренировки с тежести, имат 40%-70% по-нисък риск от сериозни сърдечни проблеми, отколкото тези, които не го правят.

По-дълъг живот

Ново проучване показва, че вдигането на тежести може да води и до още един по-малко познат плюс: по-дълъг живот.

Проучване, публикувано в британския научен журнал за спортна медицина, открило взаимовръзка между вдигането на тежести и по-ниската смъртност.

Учените проучили тренировъчните навици на над 150 хиляди възрастни от 60 до 80 годишна възраст. Те открили, че тези които изпълняват повече от 150 минути средно интензивни до високо интензивни упражнения живеят по-дълго, от хората които не го правят.

Може да ви е интересно