Полезни ли са протеиновите шейкове? 

Повечето хора консумират протеинови напитки, за да увеличат мускулната си маса и сила и да подобрят физическата издръжливост. Тук разглеждаме начина, по който протеиновите напитки действат на организма, дали са добри за вас и разбиваме някои общоприети митове за тази популярна следтренировъчна напитка.  

Протеиновите напитки са бърз и ефективен начин да се приема голяма доза от протеин преди или след тренировка. Ако сте високо активен човек, тогава имате нужда от повече протеин от човек, който има слабо активен начин на живот, и протеиновите напитки са добър вариант, в който и да е момент от деня.  

Протеиновите напитки могат да бъдат подходящи и за човек, който е активен и се опитва да отслабне, тъй като някои храни, като червено месо, са с високо съдържание на калории и мазнини. 

Протеиновите напитки се считат за безопасни за хора в добро здравословно състояние. Тъй като протеинът отнема по-дълго време за да се абсорбира от тялото, отколкото въглехидратите, той ви кара да се чувствате по-сити за по-дълго време и може да предотврати преяждане. 

Протеиновите шейкове са особено полезни за атлетите и тези, които тренират, за да повишат мускулната маса, загубят тегло или увеличат издръжливостта си.  

Когато става въпрос за загуба на тегло, протеинът на прах може да бъде практичен начин за спазване на високопротеинова диета без нежелани калории. 

Те могат да бъдат направени с вода и протеинова добавка на прах, което ги прави много удобни за хора с натоварен график. Други хора, които може да имат полза от протеинов шейк, са тези, които нямат време да консумират едно цяло хранене и се нуждаят от източник на протеин в движение, или тези, които са вегани или вегетарианци, може да имат трудности да получат достатъчно протеин от своята диета. 

  Срокът на годност на протеиновия шейк зависи от вида на шейка, който сте избрали. Ако обикновено искате да консумирате шейка си преди или след тренировка, най-добре е да го направите точно преди да го изпиете. 

Предварително смесените, охладени протеинови шейкове обикновено не издържат много дълго (дори в хладилника), защото имат съставки, които бързо се развалят.  

Може да ви е интересно