отслабване

Тропическо растение помага в борбата срещу затлъстяването

Тропическо растение се оказва ефективно в борбата срещу трупането на излишни килограми, установи проучване на японски изследователи, цитирано от електронното издание „Юрикалърт“.

Екипът от учени, ръководен от доцент Акико Коджима от университета на Осака, и в миналото анализира свойствата на екстракта от растението Mallotus furetianus, но ефектите му срещу затлъстяването не са изяснени досега. Растението произхожда от китайския остров Хайнан и е от семейство Млечкови (Еuphorbiaceae).

Специалистите използват мишки за модел на затлъстяване, за да проверят действието на растителния екстракт срещу трупането на излишни килограми. Резултатите се оказват забележителни. Терапията значително потиска повишаването на телесното тегло и масата на мастната тъкан. Освен това се наблюдават морфологични промени в черния дроб и мастната тъкан на мишките. 

„Нашият изследователски екип търси хранителни съставки с ефекти срещу затлъстяването. Идеята ни е, че ако можем да ги намерим и включим в ежедневните си диети, ще допринесем за здравето и дълголетието на хората“, каза професор Коджима. „Получените резултати не само предполагат връзка между екстракта от Mallotus furetianus и ефектите против затлъстяване, но също така показват неговия потенциал като нова хранителна съставка със свойства срещу трупане на килограми“.

Затлъстяването е основен рисков фактор за различни заболявания, свързани с начина на живот, сред които диабет и хипертония. Проблемът е широко разпространено в световен мащаб и борбата с него изисква иновативни решения, отбелязват японските изследователи.

Заключенията от проучването на експертите са публикувани в изданието „Фуд сайънс енд нютришън“. БТА

Може да ви е интересно