спорт тичане

Най-подходящото време за спорт е различно за мъжете и жените

Най-подходящото време за спорт е различно за мъжете и жените, твърди американско проучване. Жените изгарят повече подкожни мазнини по време на сутрешните упражнения, докато при мъжете са ефективни вечерните тренировки, съобщава Би Би Си. 

Ранните сутрешни упражнения могат да бъдат от полза за жени, които искат да намалят подкожните мазнини и да нормализират кръвното си налягане.

Разликите в хормоните, биологичния часовник и циклите сън-бодърстване между половете, вероятно също играят роля.

Проучването сред 30 мъже и 26 жени – всички активни и на възраст между 25 и 55 години – продължава 12 седмици. Изследователите анализират ефектите от фитнес програма със стречинг, спринтиране, тренировки за издръжливост и силови упражнения.

Едната група тренира час преди 08:30 часа, докато другата вечер, между 18:00 и 20:00 часа. Всички участници следват и специално разработен план за хранене.

Изследователите измерват кръвното налягане и телесните мазнини на всеки в хода на проучването, както и тяхната гъвкавост, издръжливост и аеробна сила в началото и в края.

Всички участници в проучването подобряват цялостното си здраве и представяне през 12-седмичния експеримент, независимо кога са тренирали.

„Най-доброто време за упражнения е най-доброто време, в което можете да го направите и да го включите в графика си“, казва д-р Пол Арсерио, автор на изследването. 

Но той предполага, че се „случва нещо друго“, което може да означава, че идеалното време от деня за упражнения е различно за жените и мъжете.

Въз основа на резултатите, дамите, които се интересуват от намаляване на мазнините в областта на корема и нормализиране на кръвното си налягане, трябва да се стремят да тренират сутрин, казва д-р Арсерио.

Това е важно, защото абдоминалните мазнини се натрупват около вътрешните органи, включително черния дроб, и могат да бъдат опасни за здравето. 

Д-р Пол Арсерио отбелязва, че дамите, които искат да подобрят мускулния си тонус в горната част на тялото, режима на хранене, както и общото си състояние, трябва да предпочетат вечерни тренировки. 

Мъжете, които са участвали в проучването, са по-малко чувствителни към времето, в което тренират. За тях са подходящи и сутрешните, и вечерните упражнения. 

Но е установено, че спортът вечер е „идеален за мъже, които се интересуват от подобряване на здравето на сърцето и метаболизма, както и емоционалното състояние“, казва д-р Арсерио.

Подобряването на метаболитното здраве означава намаляване на риска от състояния като затлъстяване, Диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Не е ясно защо времето за спорт дава толкова различни резултати при мъжете и жените. Екипът, провел проучването, твърди, че са необходими още изследвания, за да се разбере повече за процеса. 

Дамите могат да изгарят повече мазнини сутрин, защото е по-вероятно да имат излишни абдоминални такива. Вътрешните ритми на тялото също могат да бъдат фактор.

Проучването, публикувано във „Фронтиърс ин сайколъджи“ (Frontiers in Physiology), проследява хора със здравословно тегло, но изследователите казват, че програмата може да работи и при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

„Те имат повече възможности да се възползват“, добавя  д-р Арсерио. БТА

Може да ви е интересно